In centrul capului lui bebe exista o zona moale, unde oasele craniului nu s-au unit inca, numita fontanela. Oasele capului se vor dezvolta in scurt timp pentru a acoperi aceasta zona pe masura ce micutul creste. Intre timp fontanela are rolul de a proteja creierul si de a-i permite acestuia sa creasca normal.

 

Unii nou-nascuti au pete de culoare rosu-inchis pe pleoape, pe nasuc sau pe ceafa. Specialistii nu au descoperit inca din ce cauza apar aceste pete, dar cert este ca ele dispar in cursul primului an de viata.

 

Nou-nascutii sunt diferiti: unii se nasc chei, altii au parul rar, iar altii se nasc cu un par foarte des si inchis la culoare, dar la multi dintre ei acest prim par este inlocuit sau se rareste daca este des, iar culoarea parului se poate de asemenea schimba in timp.

 

Culoarea ochilor se schimba adesea dupa nastere, ea stabilizandu-se abia dupa primul an de viata. De exemplu, multi copilasi se nasc cu ochi albastri, dar daca in familie nu exista nimeni cu ochi albastri, cu siguranta nou-nascutului i se va schimba culoarea ochilor.

 

 

Uneori fetitele sangereaza de la nivelul vaginului. Alteori fetele, dar si baietii au mameloanele umflate. Aceste mameloane pot chiar sa produca cateva picaturi de lapte la nastere. Toate acestea se intampla din cauza hormonilor din organismul matern. Aceasta scurgere neobisnuita de lapte de la nivelul mamelonului unui bebelus este adesea inofensiva si va disparea curand.

 

Ai grija de micutul tau ca de ochii din cap… studiaza-l cu atentie pentru ca, atunci cand apare ceva schimbat sa poti sa observi acest lucru si sa previi o eventuala imbolnavire!

 

Un articol de Simona Prodanoiu