Somnul este printre cele mai importante lucruri in viata unui nou-nascut, pentru ca daca stam bine sa ne gandim bebe a aparut pe lume in urma cu cateva zile nici nu s-a acomodat bine cu viata in afara uterului protector al mamei ce poate face altceva decat sa doarma si sa manance?
Somnul este printre cele mai importante lucruri in viata unui nou-nascut, pentru ca daca stam bine sa ne gandim… bebe a aparut pe lume in urma cu cateva zile… nici nu s-a acomodat bine cu viata in afara uterului protector al mamei… ce poate face altceva decat sa doarma si sa manance?

Un bebe de o luna de zile poate sa doarma cate 2-3 ore intre alaptari, iar in timpul noptii 5 ore intre orele de masa.

Unii copilasi incep sa doarma mai bine peste noapte la cateva luni, iar altii nu reusesc sa doarma noaptea pana la 1-2 ani sau mai mult. Uneori micutii ingerasi dorm peste noapte o perioada, dupa care incep sa se trezeasca din nou. Lasa-l pe bebe sa-si faca singur programul de somn! Daca consideri ca nu doarme indeajuns de mult si se trezeste des, cere opinia doctorului.

Unii bebei dorm mai mult ziua pentru ca se trezesc noaptea prea des. Daca vrei sa schimbi acest lucru incearca sa-l tii pe bebe treaz mai mult in timpul zilei: vorbeste-i, citeste-i si joaca-te mereu cu el. Lasa-l sa se joace cu degetele tale, deoarece daca ii vei ocupa mai mult timpul ziua, il poti ajuta sa doarma mai bine noaptea.

Pe masura ce inainteaza in varsta, bebelusii sunt mult mai activi ziua si incep sa doarma mai mult in timpul noptii. Pe masura ce copilasul creste vei observa ca organismul se adapteaza si vor aparea schimbari in programul de somn al bebelusului tau.

Daca vrei ca micutul tau sa fie in siguranta in timp ce doarme, aseaza-l mai degraba pe spate decat pe burtica. Ultimele cercetari au aratat ca bebelusii care dorm pe spate sunt mai putin expusi riscului de a dezvolta sindromul de moarte subita a bebelusului. Daca micutul are o problema de sanatate, doctorul iti va recomanda care este cea mai buna pozitie pentru somnul bebelusului, altfel, lasa-ti micutul sa doarma pe spate!

Somn usor, bebe!

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri