Oferirea mamelonului catre copil il determina pe acesta sa deschida gurita pentru a-l apuca. Mamica trebuie sa impinga cat de mult posibil sanul in gurita copilului pentru ca apucarea sfarcului sa fie corecta si a evita eventualele complicatii ce pot aparea la nivelul sanului in urma alaptarii defectuoase.

 

 

Este util pentru proaspetele mamici sa poarte sutiene speciale pentru alaptat, acestea oferind un acces usor al lui bebe catre sanul cald al mamei.

 

 

Timpul pentru alaptare variaza foarte mult, in functie si de apetitul lui bebe- tocmai de aceea trebuie ca si mama si copilul sa se simta cat se poate de confortabil in timpul mesei la san. Iata cateva dintre cele mai folosite pozitii pentru alaptare:

 

 

1. Alaptarea in picioare- este pozitia in care mama sta in picioare in timpul alaptarii; aceasta este o pozitie utila atunci cand bebelusul este agitat, deoarece el este tinut in brate si poate fi leganat si plimbat in acelasi timp. In plus, folosind un port- bebe mama isi poate continua activitatile zilnice nestingherita, continuand sa-si alapteze pruncul.


 

2. Alaptarea in pozitie sezanda- in aceasta pozitie cateva perne se pot dovedi foarte folositoare pentru sustinerea spatelui mamei. Bebelusul sta culcat pe bratul de pe partea cu sanul, sustinandu-i-se capul, iar cu celalalt brat i se ofera sanul.

 

 

3. Alaptarea in pozitie culcata- aceasta pozitie este minunata in cazul in care masa la san are loc noaptea sau pentru mamele care au nascut prin cezariana. Cateva perne pot sustine capul mamei, bebelusul stand paralel cu mama, avand capul in dreptul sfarcului pentru un acces mai bun la pretiosul lapte.

 

 

4. Alaptarea “pe spate”- mama sta intinsa pe spate si sustine cu mainile copilasul ce sta pe burta ei cu capul in dreptul sanului preferat.