Circumcizia la baietei, decalotarea penisului sau “taierea imprejur” cum mai este numita, reprezinta o operatie electiva ce nu este impusa de catre normele medicale, insa beneficiile sale demonstrate in timp prin studii de specialitate pledeaza pentru a alege circumcizia.
Ce este circumcizia?
Aceasta reprezinta o interventie “semichirurgicala” realizata de catre medicul obstetrician, neonatotlog sau pediatru ce consta in decolarea pielii ce acopera glandul (preputul) si taierea acesteia. Daca bebelusul nu este circumcis legatura dintre preput si gland va slabi si cele doua se vor separa in primii ani de viata, astfel ca preputul va ajunge sa acopere glandul. Prin circumcizie, preputul este desprins de gland si taiat, astfel ca glandul va fi permanent descoperit.Urmarile imediate ale circumciziei sunt reprezentatate de usoare sangerari ce dureaza in jur de o ora, ca mai apoi sa apara o crusta. Ce trebuie stiut este ca micutul are nevoie de o igiena atenta a penisului, astfel ca pana la vindecarea ranii (o saptamana maxim doua) micutul trebuie spalat zilnic si pansat usor pentru a nu exista frictiune intre organ si scutec. De asemenea, in urmatorii cativa ani igiena micutului trebuie sa fie una atenta, fara neglijente. Riscurile acestei interventii sunt mai mult recente operatiei si constau in posibilitatea de infectare a acesteia si aparitia unei uretrite (infectie a uretrei) in cazul in care parintii nu respecta indicatiile de igiena. Ar mai trebui stiut faptul ca operatia este dureroasa pentru micut, el avand capacitatea de a resimti durerea aproape ca un adult si daca in timpul circumciziei micutul este usor anesteziat, ulterior insa va resimti durerea.
Care sunt beneficiile circumciziei?
Micile riscuri ale circumciziei sunt insa eclipsate de beneficiile demonstrate pe care aceasta le aduce in viata baiatului. Daca in vrmurile mai vechi circumcizia nu avea beneficii demonstrate medical si era practicata in special din motive religioase, astazi se cunosc insa unele urmari pozitive ale acestei interventii.
Astfel, s-a demonstrat ca baietii si barbatii care au fost circumscrisi fac mult mai rar infectiii urinare fata de cei care nu sunt. Aceleasi rezultate au fost observate si in cazul cancerului penian.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară