12:07, 13 Iulie 2009 publicat în Bebe

In primii ani de viata copilul este vulnerabil multor patologii iar carentele alimentare de asemenea prezinta efecte vizibile sau chiar grave pentru ca in aceasta persioada dezvoltarea si cresterea copilului atinge un maxim, ca aoi intensitatea proceselor sa descreasca odata cu inaintarea in varsta. In primii doi ani de viata copilul este foarte sensibil la carenta unor vitamine, obligatorie pentru micut fiind vitamina D

In primii ani de viata copilul este vulnerabil multor patologii iar carentele alimentare de asemenea prezinta efecte vizibile sau chiar grave pentru ca in aceasta persioada dezvoltarea si cresterea copilului atinge un maxim, ca aoi intensitatea proceselor sa descreasca odata cu inaintarea in varsta. In primii doi ani de viata copilul este foarte sensibil la carenta unor vitamine, obligatorie pentru micut fiind vitamina D.

Carenta acestei vitamine duce la rahitism, afectiune scheletala ireversibila pe care copilul o manifesta toata viata, Lipsa vitaminei D se poate sesiza la orice varsta, spre exemplu la adult purtand numele de osteomalacie, insa in functie de varsta manifestarile acestei carente sunt diferite, spre exemplu la adolescent duce la osificarea insuficienta a oaselor chiar cu tasare a vertebrelor, la fel si la adult, asociind fracturi spontane etc.

Citeste si:
Cum să vindeci și să îmblânzești o minte perfecționistă
Cum să vindeci și să...

Rahitismul la copii se poate manifesta inca din lunile 2-3 de viata si cu cat carenta vitaminei D apare mai devreme, cu atat urmarile sunt mai grave. De aceea medicii pediatri intotdeauna recomanda administrarea unei doze de vitamina D pentru micuti in mod constant. Cei mai afectati sunt copiii din zonele temperate si nordice, aici expunerea la soare fiind mai slaba.

Ce este vitamina D?

Citeste si:
Șase metode simple pentru a stimula sistemul imunitar al copiilor...
Șase metode simple pentru a...

Aceasta este o vitamina care se sintetizeaza din colesterol la nivelul pielii sub influenta razelor solare, spoi este transportata la rinichi unde se activeaza si merge in mucoasa intestinului subtire unde deschide canalele de calciu. Concluzionand, fara vitamina D calciul din alimente nu ar putea fi absorbit in organism. Totodata aceasta vitamina alaturi de alte elemente este implicata in absorbtia osoasa a calciului si fosforului, determinand buna dezvoltare a oaselor precum si rezistenta lor.

Care sunt simptomele rahitirsmului?

Rahitismul se manifesta prin modificari ale scheletului:

- adancirea fontanelelor si intarzierea osificarii lor
- adancirea santurilor intercostale
- proeminenta articulatiilor costosternale sau mataniile costale
- intarzierea cresterii copilului sau nanism
- proeminenta si curbarea sternului precum si distantarea rebordului costal – torace in carena
- deformari ale membrelor
- eruptie dentara incompleta


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri