In Romania 2 din 3 copii cu varsta de 1 an sufera de anemie legata de deficienta de fier (anemie feripriva). Care sunt cauzele si ce masuri putem lua, ne spune Prof. Dr. Dimitrie Dragomir, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.
Din pacate, in Romania, cunostintele populatiei despre nutritia copiilor pana intr-un an, nu sunt tocmai de actualitate deoarece multe din practicile nutritionale au fost transmise din generatie in generatie. In ultimii ani s-au dezvoltat multe studii si cercetari in cadrul comunitatii medicale internationale care imbunatatesc modul in care se intelege nutritia echilibrata. Ceea ce trebuie sa ne asiguram este ca atat comunitatea medicala cat si parintii au acces la aceste informatii.

In Romania este bine cunoscut ca laptele matern este alimentul optim pentru sugarii pana la 6 luni, insa nu este foarte cunoscut ce trebuie introdus in alimentatia copiilor dupa aceasta varsta.
Extrase din normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii:

„ Per ansamblu, atunci cand sunt introduse alimentele solide in nutritia copilului, la varsta de 6 luni, este important sa fie incluse si alimente bogate in fier precum ficatul, carnea, pestele sau produse alimentare special adaptate copiilor imbogatite cu fier. Introducerea timpurie a laptelui de vaca, neadaptat nevoilor copiilor, si a produselor provenite din lapte (iaurt, branzeturi) este un important factor de risc nutritional in dezvoltarea anemiei prin carenta de fier.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

„Copiii mici sunt vulnerabili la dezvoltarea deficientei de fier in mod special intre 6 si 24 de luni. In aceasta perioada, nevoile nutritionale in crestere datorate unei dezvoltari rapide sunt asociate cu o alimentatie ce poate fi saraca in fier si vitamina C si, in acelasi timp, bogata in lapte de vaca nemodificat si in alti inhibitori ai absorbtiei fierului. Recomandarile nutritionale cu privire la fier au astfel o importanta semnificativa in perioada diversificarii alimentare. Trebuie acordata o importanta deosebita normelor privind alimentatia diversificata, elaborate de ministerele sanatatii, si intotdeauna sa fie parte integranta din strategia nationala de control al deficientei de fier.”

Prin urmare, introducerea laptelui de vaca in nutritia copiilor intre 6 si 12 luni este contraindicata.
Conform studiului desfasurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, 50% din copiii din Romania sunt hraniti cu lapte de vaca inaintea varstei de 6 luni. Acesta este un fapt ingrijorator. Dupa incheierea perioadei de alaptare, mamele introduc prea devreme alimente solide in nutritia copiilor (inaintea varstei de 4 luni fata de varsta de 6 luni, recomandata de OMS) si alimentatia copiilor este mult prea rapid diversificata complet (in jurul varstei de 7-8 luni). Aceasta este perioada in care din alimentatia copiilor fie lipseste complet laptele, fie laptele care le este oferit nu este adaptat nevoilor nutritionale la aceasta varsta. De aceea, este esential ca bebelusii sa consume zilnic cca 500ml de formula de lapte imbogatita cu fier.

Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie! Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri