IN ACEST ARTICOL:
Toti bebelusii ajung sa sufere, macar o data, de dermatita de scutec. Aceasta dermatita este recunoscuta ca fiind cea mai frecventa inflamatie a pielii sugarului, fiind cunoscuta si sub denumirea de eritem fesier, datorita localizarii acesteia.

Toti bebelusii ajung sa sufere, macar o data, de dermatita de scutec. Aceasta dermatita este recunoscuta ca fiind cea mai frecventa inflamatie a pielii sugarului, fiind cunoscuta si sub denumirea de eritem fesier, datorita localizarii acesteia.

Ce este dermatita de scutec si care sunt factorii favorizanti?

Dermatita de scutec reprezinta iritarea pielii din zona funduletului bebelusului. Scaunul sau urina lui bebe sunt iritante, urina prin substantele acide, iar scaunul prezinta multe bacterii din tubul digestiv care pot infecta porii pielii bebelusului sau, mai rau, pot patrunde in orificiul uretral, determinand infectii urinare joase.

Daca eritemul apare in perioada alaptarii, factorul determinant poate fi un aliment ingerat de mama, cum ar fi sucul de tomate care este iritant pentru bebelusul sensibil sau tratamentul cu antibiotice.

Cum tratam iritatia la scutec?

Atunci cand pielea este iritata se recomanda curatatea acesteia doar cu apa din abundenta, evitand folosirea sapunului sau a servetelelor. De asemenea se foloseste o pudra care pastreaza pielea uscata.

Se pot aplica produse special concepute pentru bebelus intr-un strat subtire, astfel incat sa formeze o pelicula protectiva impotriva umezelii si a actiunii nocive a urinii sau scaunului. Totodata aceste produse special create pentru bebelusi contin vitamine ca A, E, D sau contin oxid de zinc, substante cicatrizante pentru zona iritata. Pudra de talc nu se foloseste, aceasta putand crea afectiuni pulmonare daca sugarii inspira particulele de pura. Daca apare si febra, puroiul sau alte semne de agravare este posibil ca medicul dermatolog sa indice si siropuri pentru o tratare sistemica a posibilei infectii.

Cum prevenim dermatita de scutec?

Masurile preventive pe care le puteti lua pentru a preveni eritemul de scutec:
- Schimbati frecvent scutecelul copilului, eventual imediat ce micutul si-a facut nevoile pentru a impiedica substantele si microorganismele din urina sau scaun sa aiba timp de actiune;
- Folosirea unei dischete sau a unui prosop moale imbibate in apa calduta cu care se curata delicat pielea bebelusului, din fata in spate;
- Nu folositi sapunul si nici servetelele umede, sunt iritante pentru micut;
- Nu strangeti tare scutecelul, dermatita poate sa apara si mecanic, prin frecare;
- Nu folositi parfum sau produse parfumate ori care contin alcool;
- Asteptati ca pielea sa se usuce dupa curatare, inainte de a pune scutecelul nou, fiindca umezeala favorizeaza aparitia dermatitei;
- Curatati prin tamponare pielea bebelusului, ci nu prin frecare;
- Lasati bebelusul fara scutec ori de cate ori este posibil;
- Folositi cu regularitate produsele destinate bebelusului pentru protectia pielii acestuia.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri