Articol realizat in exclusivitate pentru mamicile Kidz de Motherhood Center.
Ca parinti, ne dorim cu totii sa avem copii frumosi si sanatosi. Si mai mult decat atat, ne dorim ca ei sa iasa invingatori in competitia cu viata. Pentru aceasta, noi insine ne straduim sa abordam un stil de viata echilibrat: incercam sa mancam sanatos, sa facem loc in programul nostru incarcat catorva momente pentru exercitii fizice.
De ceva vreme se vorbeste tot mai mult despre conceptul de baby-gym – gimnastica bebelusului sanatos. Empiric si instinctual toate mamicile incearca sa faca gimnastica cu bebelusul lor, prin masajul asociat de cele mai multe ori baitei si prin cateva miscari simple pe care le desfasoara in joaca.
Se poate face insa mult mai mult si vorbim aici despre un program de gimnastica individualizat si personalizat in functie de varsta si nivelul de dezvoltare motrica a copilului de catre un specialist in kinetoterapie.
Cand poate incepe bebe sa mearga la baby-gym ? O data ce a implinit varsta de 2 luni, bebelusul dumneavoastra (atentie, vorbim despre orice bebelus sanatos si normal dezvoltat) este pregatit sa inceapa programul de gimnastica special configurat pentru bebelusi.
De ce este nevoie de un specialist pentru a-i face bebelusului gimnastica ? Raspunsul este simplu: copilul este inca foarte fragil, structurile osoase nu sunt definitivate, ele sunt formate din tesut cartilaginos care se osifica treptat, la fel articulatiile membrelor inferioare si superioare care sunt foarte sensibile la miscari bruste, miscari fortate si mai ales inadecvate. Des intalnite sunt cazurile in care mamele dornice sa faca gimnastica cu bebelusii lor, reusesc din pacate cu prea mare usurinta ca in urma unor simple rotatii a membrului inferior din articulatia soldului, sa provoace o luxatie de sold, care dupa cum se stie este instabil si imatura o buna perioada de vreme. Pe langa priceperea de a sti ce, cum, cat si cand sa efectueze anumite miscari, pe langa capacitatea de arepera semnalele de alarma (anumite intarzieri in dezvoltare, numite si retard de edezvoltare), pe langa curajul de a aborda anumite posturi, miscari ale bebelusului, care poate noua ca parinti ne lipseste, specialistul are la indemana mai multe materiale adecvate si necesare efectuarii de exercitii fizice.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară