Ca parinti, ne dorim cu totii sa avem copii frumosi si sanatosi. Si mai mult decat atat, ne dorim ca ei sa iasa invingatori in competitia cu viata. Pentru aceasta, noi insine ne straduim sa abordam un stil de viata echilibrat: incercam sa mancam sanatos, sa facem loc in programul nostru incarcat catorva momente pentru exercitii fizice.

Ce presupune mai exact programul de Baby-gym, de gimnastica bebelusului? Ei bine, dupa cum stiti sau daca nu, veti afla, orice copil trece prin niste etape de dezvoltare motrica, ceea ce inseamna ca la o anumita varsta (numar de luni, in cazul bebelusului) va inregistra anumite achizitii motrice : de obicei, la 4 luni incepe sa stea asezat in sezut sprijinit, la inceput mai putin, pentru ca ulterior sa sada din ce in ce mai mult timp, incepand cu 6-7 luni, va sta in sezut, insa de data aceasta, fara sprijin, la 8-9 luni va sta in picioare sprijinindu-se de mobila, pentru ca la 9 luni sa se ridice singur in picioare, agatandu-se de gratiile patului, iar la 10 luni sa mearga « in patru labe » si asa mai departe. Nu este deloc obligatoriu ca toti copiii sa castige aceste achizitii exact la lunile de varsta mentionate mai sus si asta pentru ca fiecare copil, la fel ca fiecare adult, are propriul sau ritm de dezvoltare, dar in linii mari trebuie sa existe aceasta corespondenta.

Cunoscand etapele de dezvoltare, precum si ritmul personal, nivelul de dezvoltare al copilului, specialistul propune si efectueaza exact acele exercitii fizice menite sa-l ajute pe copil sa castige achizitiile motrice corespondente varstei sale, sa isi dezvolte/perfectioneze achizitiile facute si sa-l pregateasca pentru urmatoarele achizitii.

Poate ca va intrebati de ce este atat de importanta dezvoltarea motrica a bebelusului, sa se intample aceste achizitii la anumite luni de varsta ? Asta pentru ca, pana la o anumita varsta dezvoltarea motrica inseamna si dezvoltare psihica, de aceea de cele mai multe ori se foloseste termenul de dezvoltare psihomotrica.

Programul de gimnastica bebelusului reprezinta un set de exercitii pentru membrele superioare si inferioare, pentru tonifierea musculaturii abdominale, a muschilor spatelui si trunchiului, pentru stimularea copilului de a face miscare, avand astfel, marele castig de a-l educa pe copil pentru miscare, vitalitate si energie, luptand impotriva sedentarismului si implicit, a obezitatii de mai tarziu.

Articol realizat de Kinetoterapeut Ruxandra Manaila, MotherHood Center


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri