Dintisorii copilului se dezvolta inca din viata intrauterina cand se formeaza mugurii dentari si se dezvolta principalele celule ce vor da nastere mai tarziu dintilor, inclusiv stratului de smalt.
Dentitia de lapte prezinta caractere diferite fata de cea definitiva, dintii sunt mai putini la numar si mai mici, la fetite erup mai repede decat la baietei iar smaltul este mult mai subtire si sensibil, de aceea dintii de lapte au o culoare mai albastruie, smaltul fiind mai transparent.Cum erupt dintisorii la copii?
In primii 6 ani de viata copilul va avea doar dintisori de lapte, ca apoi intre 6 si 12 ani sa existe o mixtura intre intii de lapte si cei definitivi. Dupa 12 ani copilul ar trebui sa aiba doar dintisorii definitivi.
Eruptia dintilor de lapte:
- Incisivi centrali inferiori 6-8 luni
- Incisivi centrali superiori 7-10 luni
- Incisivi laterali inferiori 8-12 luni
- Incisivi laterali superiori 9-13 luni
- Primul premolar inferior 12-14 luni
- Primul premolar superior 16-18 luni
- Caninii inferiori 16-18 luni
- Caninii superiori 18-20 luni
- Al doilea premolar inferior 20-22 luni
- Al doilea premolar superior 24-30 luni
Cum se ingrijesc dintii de lapte?
Dintii de lapte sunt mult mai sensibili in privinta cariilor, avand smaltul mai subtire si fiind astfel mai vulnerabli atacurilor bacteriene. De aceea copilul necesita ingrijiri atat preeruptive, cat si posteruptive.
Preeruptiv copilul mic va prezenta unele simptome care tradeaza eruptia dentara: gingiile sunt usor inflamate, pe micut il mananca si tinde sa bage toate jucariile in gura, iar daca nu le are va suge degetelul, are tendinta de a musca, uneori plange, poate sa ii scada pofta de mancare si uneori poate face chiar febra.
Medicii sugereaza mamicilor care alapteaza ca in perioada preeruptiva, dupa alaptare, sa curete gingiile micutilor prin tamponare cu ceai de musetel dupa fiecare “masa”.
Dupa eruptia dentara se recomanda sa educe atent si vigilent copilul si sa-l supravegheze in ceea ce priveste igiena orala, sa il invete cum sa-si perieze dintii macar dimineata si seara. Cariile dentitiei de lapte nu sunt grave, nici foarte dureroase, dar creaza un mediu permanent infectant pentru copil, ceea ce il face mai sensibil in calea infectiilor respiratorii, dar si a tulburrailor de natura digestiva.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară