IN ACEST ARTICOL:
Bebelusul este foarte sensibil la factorii de mediu, inclusiv la alimentatie, pentru ca organismul lui nu este total dezvoltat si sistemul sau digestiv nu prezinta suficiente enzime pentru digestia multor alimente, de aceea este nevoie de o diversificare treptata a alimentelor, incepandu-se cu cele mai usoare pentru digestie si totodata care contin un aport echilibrat de nutrienti, fiind bogate in special in vitamine si minerale si mai putin in lipide, glucide sau proteine.

Atentie insa, masa principala a sugarului ramane tot laptele mamei. Unii medici, in fucntie de cresterea cpilului dar si de alte aspecte ale evolutiei lui, pot indica diversificarea alimentatiei abia dupa 6 luni, urmand toate cele scrise mai sus. Copilul are nevoie in crestere si de vitamine, minerale si alti nutrieni, nevoia de aceste alimente fiind imperioasa in jurul varstei de 5-6 luni. Discutati cu medicul pediatru schema de diversificare a alimentatiei pentru propriul vostru copil.

Alimentatia sugarului intre 6 si 8 luni

In aceasta perioada se introduc treptat si alte alimente sau tocmai acum se incepe diversificarea alimentatiei sugarului, in functie de dezvoltarea lui. Daca diversificarea alimentatiei s-a inceput mai devreme, in aceasta perioada se mai pot adauga:
- Fainoase, gris, de preferabil dupa 7 luni. Atentie insa, fainoasele nu sunt alimente bogate in minerale si vitamine, consumate in exces ingrasa copilul si acesta poate suferi carente vitaminice si minerale, chiar daca este “dolofan”;
- Iaurtul si branza in cantitati mici – dupa 7 luni. Micutul poate manca si biscuiti pisati amestecati cu iaurt.

Intre 8 si 10 luni

Se poate introduce si orezul boabe cu lapte. Tot in aceasta perioada, dupa 9 luni, i se poate da micutului galbenus de ou fiert (NU albus), insa pentru ca este destul de greu digerabil pentru micut nu se recomanda sa ii dati un galbenul intreg la o masa sau in piure, ci mai putin (o jumatate, un sfert). Dupa 8-9 luni i se mai pot da micutului piureuri de legume in care s-a amestecat carne tocata fin (de pui, ficat de pui, de vita – fierte).

Dupa 10 luni copilul poate manca bors de carne de pui sau vita, mamaliga, restul fructelor si legumelor (atentie la capsune, kiwi si alte fructe cu seminte mici, de obicei au risc crescut pentru alergii). Pestele, carnea de porc sau grasimile se recomanda sa fie introduse dupa un an in alimentatia copilului, considerandu-se ca pana la aceasta varsta grasimile din laptele mamei sunt suficiente. In jurul varstei de 9 luni copilul dezvolta reflexul masticatiei si de asemenea invata sa manuiasca singur lingurita, reusind daca va fi ajutat de parinte iar masa devine astfel mult mai interesanta.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri