Prematuritatea este definita drept nastere inainte de implinirea varstei gestationale de 37 de saptamani. Prematuritatea determina imaturitatea structurala si functionala a tuturor organelor si sistemelor nou-nascutului, imaturitate care complica procesul complex de adaptare la viata extrauterina. Cu cat prematurul este mai mic (are varsta de gestatie mai mica) cu atat mai dificil va fi procesul de adaptare la viata extrauterina, mai mici sansele de supravietuire si mai mare riscul de sechele de dezvoltare si neurologice pe termen indelungat.

8. familia trebuie sa stie ca laptele de mama este alimentul ideal pentru nou-nascut, iar alaptarea un proces complex care asigura nu doar nutritie adecvata, protectie antiinfectioasa, antialergica ci si o relatie emotionala speciala intre mama si copil. Alaptatul prelungeste asa numitul cordon ombilical persistent sau legatura naturala dintre mama si copil, care contribuie semnificativ la o buna dezvoltare psihoemotionala a copilului.

9. alaptarea trebuie sa aiba loc la cererea copilului, laptele de mama fiind suficient pentru a asigura nevolile nutritive ale celor mai multi prematuri.

10. orice modificare a alimentatiei prematurului trebuie efectuata doar la indicatia medicului curant.

11. copilul prematur trebuie supravegheat indeaproape dupa externarea din maternitate, cei mici sau care au prezentat probleme deosebite de adaptare la viata extrauterina fiind inclusi in programele de urmarire a nou-nascutului cu risc.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 12 sfaturi pentru îngrijirea părului vopsit 4 sfaturi ale specialiştilor pentru îngrijirea tenului femeilor de 30 de ani  Detergentul Perwoll Renew, într-o nouă formulă, mai performantă și mai sustenabilă

12. parintii trebuie sa respecte indicatiile primite de la medicul curant la externarea din maternitate.

13. parintii trebuie sa respecte programarile la consulturile de specialitate din cadrul programului de urmarire a nou-nascutului cu risc (daca acesta a fost inclus intr-un astfel de program), aceste consulturi avand scopul de a descoperi precoce orice anomalii de nutritie si dezvoltare pentru a putea include precoce copilul in programele de interventie timpurie astfel incat sa fie maximalizate sansele unei dezvoltari normale.

Ecaterina Olariu
Medic Neonatolog
Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu

Sursa: Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri