8. familia trebuie sa stie ca laptele de mama este alimentul ideal pentru nou-nascut, iar alaptarea un proces complex care asigura nu doar nutritie adecvata, protectie antiinfectioasa, antialergica ci si o relatie emotionala speciala intre mama si copil. Alaptatul prelungeste asa numitul cordon ombilical persistent sau legatura naturala dintre mama si copil, care contribuie semnificativ la o buna dezvoltare psihoemotionala a copilului.
9. alaptarea trebuie sa aiba loc la cererea copilului, laptele de mama fiind suficient pentru a asigura nevolile nutritive ale celor mai multi prematuri.
10. orice modificare a alimentatiei prematurului trebuie efectuata doar la indicatia medicului curant.
11. copilul prematur trebuie supravegheat indeaproape dupa externarea din maternitate, cei mici sau care au prezentat probleme deosebite de adaptare la viata extrauterina fiind inclusi in programele de urmarire a nou-nascutului cu risc.
12. parintii trebuie sa respecte indicatiile primite de la medicul curant la externarea din maternitate.
13. parintii trebuie sa respecte programarile la consulturile de specialitate din cadrul programului de urmarire a nou-nascutului cu risc (daca acesta a fost inclus intr-un astfel de program), aceste consulturi avand scopul de a descoperi precoce orice anomalii de nutritie si dezvoltare pentru a putea include precoce copilul in programele de interventie timpurie astfel incat sa fie maximalizate sansele unei dezvoltari normale.
Ecaterina Olariu
Medic Neonatolog
Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu
Sursa: Comunicat de presa
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.