Laptele mamei poate “seca”

Sanii contin destul lapte insa odata cu cresterea bebelusului nevoile micutului se pot schimba, dar si comportamentul lui, mai ales daca a fost invatat la biberon si nu se mai comporta delicat cu mamelonul mamei. De asemenea daca laptele pare insuficient, atunci puteti presa usor sanul pentru a ii creste presiunea si bebelusul sa suga mai usor. Daca aveti astfel de probleme, este indicat sa alaptati mai frecvent bebelusul pentru ca alaptarea creste producita de lapte si in felul acesta in doua-trei zile lucrurile revin la normal.

Unele radiocgrafii sunt chiar inofensive din acest punct de vedere si nu interfera de niciun fel cu alaptatul, cum ar fi radiografiile dentare. Nici o radiografie pulmonara nu este nociva fata de laptele pe care il va consuma bebelusul. Sunt nocive insa doar acele radiografii care folosesc izotopi radioactivi de contrast astfel incat sa se poata decela anumite patologii ale femeii. Aceste substante radioactive se pot transmite bebelusului si ii pot face rau in anumite doze, asadar in astfel de situatii intrebati medicul ce este de facut.


La un an trebuie oprita alaptarea

Desi de la un an alaptarea poate fi intrerupta, totusi sunt unii copii care cer mai mult timp sa fie alaptati, unii ajung chiar si la 3 ani cu aceasta obisnuinta. Studiile de specialitate au demonstrat ca din contra, copiii care sunt alaptati prelungit, au o mai buna dezvoltare a sistemului nervos si a corpului in general, au o inteligenta peste medie si echilibrul lor psihic este mult mai stabil, eu interactionand cu mama lor de fiecare data cand sunt alaptati intr-o legatura care nu este doar fizica, ci si chimica, hormonala, astfel mama pastreaza totodata o legatura foarte stransa cu micutul sau.

Alaptarea este dureroasa

In esenta alaptarea nu trebuie sa fie dureroasa. Initial, in primele zile de alaptare este posibil ca femeia sa aiba o sensibilitate a mameloanelor, insa aceasta este trecatoare. Durerea de sani nu este normala, mai ales daca acestia se si intaresc si au o temepratura crescuta – trebuie sa chemati medicul cat mai curand, poate fi vorba de o mastita sau alta patologie mamara.

Dieta nu influenteaza alaptarea

Din pacate trebuie sa ai grija sa mananci sanatos si suficient cantitativ, mai ales in primele 6 luni de alaptare, inca nu este cazul sa te gandesti la silueta. Dieta influenteaza atat calitatea laptelui, cat si cantitatea acestuia.