Pentru ca aceste reactii ale noul-nascutului sa fie standardizate, s-a creat Scorul Apgar.

 

Ce este scorul Apgar?

 

Scorul Apgar al noului nascut valorifica reactia si adaptarea imediata a micului la noul sau mediu de viata – cel extrauterin. Acest Scor a fost formulat de Virginia Apgar al carei nume il poarta in anul 1952 ca o modalitate de evaluare a nou-nascutului la nastere, Scor ce este folosit si astazi.

 

Ce evalueaza Scorul Apgar?

 

Scorul Apgar evalueaza o serie de parametri:
- respiratia normala sau nu a nou-nascutului;
- frecventa cardiaca;
- tonusul muscular;
- reflexele, printre care si cel de plans;
- culoarea tegumentelor.

 

Nota 10 reprezinta o buna functionare a tuturor sistemelor micutului. Scorul Apgar se masoara imediat la nastere, in primul minut, apoi la 5 minute. Cel masurat la 5 minute este cel mai relevant pentru prognosticul sanatatii micutului.

 

Valoarea notei

 

Nota 10 la Scorul Apgar

 

Micutul are tonus normal, excitabilitate normala, tipa, culoarea roz a tegumentelor, respiratie si frecventa cardiaca normala.

 


Nota 8 si 9 la Scorul Apgar

 

Reprezinta aceleasi caracteristici de mai sus, dar culoarea pielii este cianotica. Cianoza prezenta doar la nivelul extremitatilor reprezinta nota 9, iar cianoza sau paloarea generala nota 8.

 

Nota 7 la Scorul Apgar

 

La cele de la nota 8 se adauga o respiratie superficiala neregulata ceea ce exprima un grad de hipoxie. Copiii nascuti prin cezariana au intotdeauna Scorul Apgar sub 7, in special datorita depresiei anestezice.

 

Nota 6-4 la Scorul Apgar

 

Micutii prezinta o cianoza accentuata generalizata, atonie, lipsa respiratiilor.

 

Nota Apgar sub 3

 

Nou-nascuti sever depresati, ritm cardiac sub 100 batai pe minut (copiii au frecventa cardiaca mare), lipsa respiratiei spontane, atonie generalizata, cianoza sau paloare generalizata, excitabilitatea si reflexele scazute sau absente.

 

Scorul Apgar sub 6 necesita supravegherea si reanimarea nou-nascutilor.