IN ACEST ARTICOL:
Desi probabil foarte multi parinti gandesc, ca raspuns la aceasta intrebare, ca un consult la oftalmolog rezolva toate problemele, cu siguranta foarte multi parinti nu cunosc riscurile oftalmologice ale copiilor, nu stiu cand se face primul consult la oftalmolog si cat de des ar trebui sa vada copilul un ‘doctor de ochi’.

Foarte multi parinti considera ca rezultatele slabe ale copilului la scoala se datoreaza incapacitatii acestuia de a invata ori a incapacitatii de a-si mentine atentia, dar putini stiu ca la baza acestui comportament poate sta o afectiune oftalologica ce oboseste copilul si acesta nu se poate controla. Stiati ca unul din trei copii are o afectiune oftalmologica?

Cand se face primul control oftalmologic la copil?

Copiii nascuti prematur au aproape intotdeauna afectiuni oftalmologice, unele chiar importante. Copiii nascuti la termen pot de asemenea sa prezinte afectiuni care pot fi depistate de medicul oftalmolog si tratate de la o varsta frageda.

Cataracta congenitala, glaucomul, miscarile necoordonate ale ochilor, retinopatia congenitala (frecventa la nascutii prematuri, dar nu lipseste nici la cei nascuti la teren), precum si anomalii de acuitate vizuala pot fi patologii cu care un bebelus sau copil mic sa se confrunte.

Depistate precoce, rapid, pot fi tratate corespunzator astfel incat sa fie protejata vederea copilului.

Primul consult oftalologic trebuie instituit imediat dupa nastere. Urmatorul se face la 3 luni. Bebelusii pot prezenta miscari necoordonate ale ochilor, dar acestea nu trebuie sa persiste peste varsta de 6 luni. De aceea un nou control oftalmologic se va face la 6 luni. Apoi din jumatate in jumatate de an pana la cel putin trei ani.

Orice copil trebuie in mod obligatoriu sa faca un consult oftalmologic pana la varsta de trei ani pentru un prognostic bun al unei eventuale patologii in sfera oftalmologica. De la trei ani apar modificari care pot ingreuna sau pot face imposibila tratatrea unor afectiuni oftalmologice. “Ochiul lenes” sau ptoza palpebrala trebuie identificate inainte de varsta de 3 ani.

Daca aveti nelamuriri cu privire la freventa cu care trebuie sa vizitati oftalmologul, intrebati medicul la fiecare consult peste cat timp ar trebui sa reveniti.

Unii copii pot avea indicatie de operatie. Unele operatii se pot efectua in copilarie, altele au recomandare la varsta adulta, atunci cand ochiul copilului nu mai creste, nu mai suporta modificari. Operatiile pentru varsta adulta se fac de obicei dupa varsta de 25 de ani, cand se considera ca a fost incetata cresterea.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii depre copil si viata de mamica.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri