Afectiunile neurologice nu sunt deloc rare in randul copiilor si parintii ar trebui sa stie sa le recunoasca pentru ca unele dintre acestea, diagnosticate in timp util, pot fi tratate pana la vindecare. Din pacate insa nu toate afectiunile neurologice la copil au tratament...

 

Semne si simptome din viata intrauterina

 

Inca din dezvoltarea intrauterina anumite anomalii sau afectiuni pot fi depistate si in unele cazuri foarte grave se poate induce chiar avort terapuetic. Insa din pacate unele afectiuni ale copilului devin vizibile dupa nastere, dar pot fi presupuse inca din viata intrauterina.

 

Spre exemplu ecografia gestationala ar trebui sa fie efectuata de fiecare gravida in parte, periodic. In alta ordine de idei, mamele pot simti inca din perioada graviditatii daca este ceva in neregula cu micutii. De obicei o primipara nu va reusi sa isi dea seama de aceste aspecte, dar o gravida cu cel putin o sarcina in antecedente va sti sa recunoasca unele simptome, de exemplu ca micutul nu se misca la fel de mult (in sindromul hipoton). In general ecografia fetala este insa de baza pentru evaluarea dezvoltarii si sanatatii fatului.

 

Semne si simptome pentru boli neurologice la nou-nascut

In mod normal nou-nascutul trebuie sa aiba un anumit tonus, sa aiba un scor Apgar 9-10 (se recomanda nasterea naturala si nu cezariana decat daca nu se poate naste natural), tonusul muscular se observa la anumite manevre, de exemplu la ridicarea in sezut manifesta tendinta de a-si aranja capul cu axul trunchiului, are reflex de agatare cu egetele etc. Un copil care nu se misca, nu isi tine bine piciorusele si manutele poate ridica suspiciuni de atonie, iar copiii cu tonus muscular prea mare de asemenea ridica suspiciuni de boli neurologice.

 

La ce trebuie sa fie atenti si parintii: