Relatia dintre frati: 7 metode pentru a atenua conflictele


Certurile intre frati si surori sunt firesti si noi toti am trecut prin aceste etape. Care este rolul si influenta parintilor in aceste situatii? Foarte mare. Unele certuri pornesc chiar din cauza parintilor iar cheia solutionarii lor se afla tot la ei.


Psihologii spun ca, de cele mai multe ori, motivele de cearta dintre copii vin din faptul ca nu sunt educati sa isi imparta jucariile sau lucrurile, sau pentru ca vor sa atraga atentia parintilor si se lupta pentru pozitia lor in familie. Da, copiii vor recurge chiar si la un comportament negativ fata de fratele sau sora lor doar pentru a le atrage atentia parintilor atunci cand se simt neglijati, mai putin iubiti sau mai putin importanti.


Orice ar fi, este necesar ca parintii sa ajunga sa cunoasca sursa neintelegerilor si sa o rezolve inainte ca aceasta sa sape si mai adanc in relatia de prietenie dintre copii. Scopul parintilor in acest tip de situatie este sa isi indrume copii in asa fel incat acestia sa isi dezvolte spiritul de echipa si sa cunoasca beneficiile si bucuria de a avea o sora sau un frate.

Iata cateva metode de a atenua conflictele dintre copii si a-i indruma pe calea prieteniei:


Relatia dintre parinti, un exemplu pentru copii


Copiii invata prin imitatie, asa ca, ceea ce vad acasa, fac si ei. Daca parintii incep sa tipe, sa se acuze unul pe celalalt sau sa ameninte etc. atunci cand se cearta, cu siguranta si ei vor face acelasi lucru atunci cand se vor afla intr-o situatie similara. Cea mai buna metoda de a rezolva aceasta problema este ca atunci cand au loc discutii in contradictoriu sau neintelegeri sa se comunice intr-un mod calm, respectuos si intr-un mod constructiv. Atunci cand copiii vor face la fel, parintii ar trebui sa laude acest tip de comportament.


Copiii au nevoie de explicatii


Copiii nu vor intelege de ce sora sau fratele lor mai mare (de exemplu) are parte de un tratament putin mai diferit (de ce are voie sa iasa afara si sa stea pana mai tarziu? De ce poate sa poarte hainele x sau y, etc.). Ideal este ca parintii sa le explice intr-un mod simplu si usor de inteles de ce trebuie sa existe astfel de diferente si ca, in ciuda lor, ei sunt privilegiati intr-o oarecare forma datorita acestora. De exemplu, parintii ii pot spune copilului ca sora sau fratele lor mai mare poate sa stea afara pana mai tarziu pentru ca el nu mai este un copil asa mic la fel ca el si nu oboseste atat de repede ca el. Pe de alta parte, copilului ii poate fi adus in atentie faptul ca, in timp ce el sta acasa si se joaca toata ziua sau isi petrece timpul cu parintii, fratele sau sora lui trebuie sa se duca la scoala. O sa inteleaga diferenta de varsta, atributiile si privilegiile care vin odata cu ea.