Cand apare strabismul?

 

Strabismul apare la 2-4 % din populatie. Doar 23 % dintre copii se nasc cu ochii aliniati ! In decursul primelor 3 luni de viata, ochii se aliniaza pe masura ce incepe coordonarea functionarii impreuna a celor 2 ochi.


La copii strabismul adevarat trebuie diferentiat de pseudostrabsim (= strabismul aparent la copiii cu o baza larga a nasului si/sau pliuri epicantice mari, in primul an de viata) si de instabilitatea oculara (= aliniere oculara instabila, sporadic prezenta la nou-nascuti normali, in primele luni de viata).

 

Cum depistam strabismul?


La examinarea de rutina trebuie detectate deviatiile manifeste deoarece au un potential crescut de a cauza ambliopie (= reducere functionala a vederii cauzata de utilizarea defectuoasa a ochiului in perioada critica de dezvoltare vizuala).


Un copil trebuie dus la examinare oftalmologica atunci cand :

 

    are strabism convergent constant, indiferent de varsta copilului are esodeviatii persistente,dupa luna a 4a de viata testul reflexului corneean luminos sau cover-test-ul demonstreaza deviatie are deviatii inconstante are torticolis neexplicat de o baza musculoscheletala exista ingrijorare parentala in legatura cu alinierea oculara


Toti copiii ar trebui sa faca prima consultatie oftalmologica in jurul varstei de 9 luni (dezvoltarea vederii binoculare este rezultatul mostenirii genetice si al dezvolatii corecte a sistemului ocular – acuitatea vizuala 20/20, acomodatia, alinierea musculara si stereopsia sunt dezvoltate pana la varsta de 6 luni, iar pana la 9 luni sistemul este complet functional). In general, studiile sugereaza “perioada critica” maxima de 2 ani (orice afectare a vederii binoculare de la varsta de 6 luni pana la 4 ani duce la strabism si/sau ambliopie). Daca totul este normal la examinarea de la 9 luni, atunci urmatoarea examinare ar trebui sa fie la gradinita.

 

Tratament pentru strabism


Tratamentul strabismului depinde de varsta (ideal sub varsta de 2 ani; dupa varsta de 6 ani, varsta nu mai conteaza) si etiologie, scopurile fiind imbunatatirea alinierii oculare si vederea binoculara. Copii trebuie incurajai sa desfasoare activitati ce implica coordonarea ochi-mana, activitati care accelereaza tratamentul strabismului.

 

Dr. Andreea-Madalina Stefanescu - Medic Specialist Oftalmolog REGINA MARIA Reteaua privata de sanatate.

 

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe articole despre copii.