Ce este apendicita?

 

Apendicita este una din cele mai frecvente si cunoscute boli la copii si reprezinta inflamarea sau/si infectarea apendicelui.

Apendicele este un organ de forma unui deget care se afla prins de intestinul gros, in partea dreapta a abdomenului. Acest saculet se deschide catre intestinul gros, iar atunci cand orificiul de deschidere se blocheaza, apendicele se inflameaza si se infecteaza. In cazul copiilor, apendicita se manifesta cu o rapiditate mai mare decat in cazul adultilor, tocmai de aceea o diagnosticare corecta si la timp este importanta.


In cazul in care apendicul inflamat nu este tratat, se poate sparge in abdomen, ducand la imprastierea infectiei. Peritonita sau spargerea apendicelui inflamat poate duce la probleme grave de sanatate si poate pune viata copilului in pericol.


Apendicita se manifesta, in general, la copiii intre 11 si 20 de ani, dar poate aparea si mai devreme sau mai tarziu de aceasta varsta.

 

Simptomele apendicitei


Cele mai des intalnite simptome ale apendicitei sunt:

 

    Durere abdominala, mai ales in jurul buricului sau in partea drepta a abdomenului Dureri in capul pieptului Febra moderata (38 de grade C) Diaree Durere care se prelungeste pe piciorul drept Lipsa poftei de mancare Durere abdominala la atingere Stare de greata si voma Urinare frecventa Abdomen umflat