Inecul

Inecul este a doua cea mai intalnita cauza care provoaca decesul copiilor intre 1 si 14 ani. In 2005, 30% din copiii intre 1 si 4 ani care au murit, a fost din cauza inecului. Stiti doar ca atunci cand vine vara cele mai auzite stiri sunt cele despre oameni, in general copii, care au dorit sa se racoreasca si au sfarsit inecati.


Stiati ca bebelusii sub un an sunt expusi riscului de a muri inecati in cada, in galeata sau chiar in vasul de toaleta? Din pacate, inecul se poate intampla intr-o clipire.

Ce pot face parintii vara pentru a evita o astfel de tragedie?

Un sfat practic ar fi sa va dati copilul la cursuri de inot. Este o solutie buna dar daca cel mic invata sa inoate, nu inseamna ca este 100% in afara pericolului. Al doilea sfat ar fi sa stati cu ochii pe cei mici atunci cand mergeti la piscina, la mare sau in alte zone special amenajate. Incercati sa stati cat mai aproape de ei, mai ales daca au sub doi ani, si nu va lasati pacaliti de faptul ca poarta aripioare sau colacei gonflabili. De asemenea, luati un curs de prim ajutor. In caz de ceva, sa stiti sa actionati cat mai repede cu putinta. Apoi, in cazul in care mergeti pe apa, asigurati-va ca si voi si copiii poarta veste de salvare. Nu degeaba se cheama veste de salvare.

 

Deshidratarea

 

Trebuie sa invatam copiii sa stea departe de pericolul inecului, dar trebuie sa ne asiguram ca ii invatam sa se hidrateze corect in sezonul calduros pentru ca este foarte important. Este dificil sa il faci pe un copil sa isi aminteasca sa bea apa, mai ales atunci cand e afara si se joaca cu ceilalti copii, asa ca este de datorita parintelui sa aiba grija.

Sursa foto: sxc.hu

Medicii recomanda ca parintii sa ii invete pe cei mici sa ia o pauza scurta dupa o ora de joaca si sa bea un pahar cu apa. Pentru a indulci momentul, puteti sa ii oferiti celui mic limonada.

O alta solutie ar fi sa ii oferiti alimente bogate in apa in pauza de joaca, alimente precum pepene rosu. Pe langa apa, pepenele contine o sumedenie de vitamine si minerale care se pierd prin transpiratie.

Atentie! Bebelusii sub un an nu isi pot regla temperatura corpului, asa ca se supraincalzesc. Celor sub 6 luni nu ar trebui sa li se dea apa pentru ca ei se hidrateaza din laptele ingerat. Daca ii oferiti prea multa apa, atunci poate apare riscul intoxicatiei cu apa (vasele se dilata foarte mult si pot cauza probleme grave).