Comunicat de presa
 

8 organizatii ale societatii civile si asociatii profesionale de medici lanseaza campania
Coalitia pentru o Noua Preventie 2013
 

Acestea isi propun sa militeze pentru dreptul copiilor din Romania de a beneficia de vaccinare la standarde europene si actualizarea schemei nationale de imunizare prin includerea vaccinarii impotriva bolilor pneumococice, cauza numarul 1 de mortalitate infantila In lume din categoria bolilor care pot fi prevenite, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

 

 

Bucuresti, 17 Septembrie 2012: Astazi s-a lansat Coalitia pentru o Noua Preventie 2013, o initiativa a Fundatiei Pretuieste Viata, sustinuta de World Vision Romania, Societatea Romana de Pneumologie Pediatrica, Fundatia Spitalul de Copii Brasov, Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, Societatea Nationala a Medicilor de Familie, Colegiul Medicilor si Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria.

In Romania, 1 din 5 copii cu varsta pana Intr-un an care ajung la medicul de familie sau In spital sufera de o boala potential pneumococica , In timp ce rezistenta pneumococului la antibiotic este In crestere . Astfel, 1 din 4 decese este produs de bolile respiratorii, pneumococul putand fi responsabil de mare parte din cazuri , In timp ce In lume, In fiecare an, pneumococul provoaca peste 14,5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copiii mai mici de 5 ani, dintre care aproximativ 1 milion mor In fiecare an .

Parintii din Romania sunt constienti de gravitatea bolilor pneumococice, 83% declarand ca au auzit sau stiu detalii despre acestea. 60% sunt constienti ca bolile pneumococice conduc la sechele grave sau deces, 70% mentioneaza vaccinarea ca metoda de prevenire a bolii, iar 86% considera ca vaccinarea este o responsabilitate a autoritatilor din domeniul medical si a medicilor de familie.

In acest sens, sustinatorii initiativei „Coalitia pentru o Noua Preventie 2013 (CNP 2013)” au semnat memorandumul „Spune DA dreptului copiilor romani de a fi protejati Impotriva bolilor pneumococice!”, prin intermediul caruia autoritatile romane sunt solicitate sa ia masuri pentru realizarea unui plan national de imunizare Impotriva bolilor pneumococice.