Dezvoltarea increderii in sine si stimei de sine a copilului

 

Vestea buna este ca educatia din familie si modelul parintilor pot avea o influenta nebanuita pentru a creste increderea in sine a copiilor si adolescentilor!


Mass-media are un efect atat de puternic asupra mintii copiilor aflati in crestere, incat ii poate determina sa fie nefericiti cu propria imagine, mergand pana la tulburari de alimentatie, depresie si alte comportamente de risc.

Va prezentam cateva sfaturi pentru a creste increderea in sine a copilului.

 

 
  1. Aprecieri pozitive


Aprecierile pozitive ale parintilor cresc increderea in sine a copiilor. Nu spuneti copilului: “nu ai facut bine “sau “esti prea mic si nu poti sa faci asta”, intrucat ii anulati increderea in sine.

Din dorinta excesiva de a-l proteja, parintii ajung sa impiedice devoltarea increderii in sine a copilului, dezvoltandu-i compensator, sentimentul dependentei.

Incercati sa-i stimulati pe copii sa-si asume responsabilitati corespunzatoare varstei pentru a deveni autonomi in viata. Copilul trebuie ajutat sa-si descopere treptat noi si noi competente de care nu era constient.

 

 

Este important sa gasiti explicatia sau cauza pentru orice esec, nu sa invinuiti copilul, astfel incat sa nu-i fie afectate increderea si stima de sine, ci sa transformati totul intr-o experienta constructiva, din care sa invete o lectie pentru viitor.

Fiti flexibili si incercati sa vedeti partea pozitiva a lucrurilor, incercand sa construiti increderea in sine a copilului, fara a-l critica tot timpul.

 

sursa foto:shutterstock; sxc.hu