Laptele matern- un aliment ideal pentru sugar

 


Compozitia laptelui uman variaza:

 

     in functie de stadiul lactatiei in cursul aceleiasi zile in cursul aceluiasi supt

In primele zile de la nastere laptele este mai vascos, bogat in proteine si minerale – numit colostru.
Laptele de tranzitie se secreta intre zilele 6-10, dupa nastere si are o compozitie intermediara intre colostru si laptele definitiv.
In nasterea prematura laptele este mai bogat cu 15-25% in proteine si 40-50% in lipide.

 

Valori nutritive ale laptelui matern

 

Glucidele din laptele matern


Laptele matern contine glucide in proportie de 70% (spre deosebire de 48% in laptele de vaca).
Laptele de mama contine oligozaharide (absente in laptele de vaca), utile pentru dezvoltarea florei colonice bifidigene a sugarului, (lactobifidus 1), care il va proteja impotriva bolii diareice acute.


O parte din lactoza (prezenta in cantitate mai mare in laptele de mama) ajunge la nivelul intestinului gros, reprezentand substratul dezvoltarii florei bifidigene, “prietenoase”, care inhiba cresterea bacteriei E.coli-la sugarul la san.

 

Proteinele din laptele matern

 

1 Proteinele totale in laptele de mama sunt 10% (35% in laptele de vaca). Laptele matern are proteine speciale, care nu se gasesc in laptele de vaca, precum lactotransferina, imunoglobuline, lizozim care protejeaza copilul de anemie si ii asigura imunitatea si rezistenta in fata infectiilor.

 

 

2 Cazeina este de 10 ori mai redusa decat in laptele de vaca, insa cu o biodisponibilitate mult mai mare. Laptele de vaca are de sapte ori mai multa cazeina decat laptele matern, de aceea precipita, facand efortul digestiv al bebelusului mult mai mare.


3 Lactoglobulina, o proteina cu efect alergizant prezenta in laptele de vaca, lipseste in laptele uman.


4 Lactoferina, o glicoproteina care fixeaza atomii de fier (previne anemia) si impiedica multiplicarea germenilor (E.Coli), este bine reprezentata in laptele matern si scazuta in laptele de vaca.

 

sursa foto:sxc.hu;shutterstock