De obicei, vorbim de regresia de somn de la 4 luni, regresia de somn de la 8-10 luni si regresia de somn de la 12 luni. De asemenea, mai exista regresia de somn de la 18 luni si de la 2 ani. Desi se numesc regresii, pentru ca modifica structura somnului, aceste etape semnifica, de fapt, un pas inainte in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala si cognitiva a copilului.

 

De ce apar regresiile de somn si cum se manifesta?

Regresia somnului este o perioada de timp, de obicei de aproximativ 2-4 saptamani, cand un bebelus care doarme bine are brusc probleme de somn sau se trezeste agitat in mijlocul noptii. O serie de factori pot duce la disconfort si neliniste, ce favorizeaza regresia somnului, inclusiv un puseu de crestere, ce duce la senzatie mai frecventa de foame, eruptia dentara sau o noua etapa de dezvoltare – salturi mentale. De asemenea, alti factori sunt intreruperea rutinelor, calatorii, probleme de sanatate etc.

Semnele comune ale unei regresii de somn sunt:

    copilul adoarme mai greu si asocierile si rutinele de somn par sa nu mai fie eficiente; somnul este mai scurt si pare ca bebe nu mai adoarme singur, apar treziri frecvente; bebe e morocanos, irascibil, plange mult; apar modificari ale apetitului; necesita mai multa afectiune din partea parintilor. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto: Pixabay.com