Nu e usor sa ii familiarizam pe copii cu emotiile, pentru ca acestea sunt abstracte. Si nici nu e usor sa le explici cum se simte sa fii trist, dezamagit, furios. Insa educatia despre emotii este extrem de importanta in dezvoltarea celor mici. Ideal ar fi sa le vorbim cat mai devreme despre emotii, pentru ca ei le simt de la varste foarte mici si ii influenteaza in tot ceea ce fac.

Dezvoltarea inteligentei emotionale la copii are numeroase mize pentru viata lor, atat in copilarie, dar si mai tarziu, ca adulti: isi pot recunoaste si intelege mai usor emotiile, pot sa se linisteasca (auto-regleze), relationeaza mai bine cu ceilalti, comunica mai bine si dezvolta relatii mai calitative, sunt mai empatici, coopereaza mai bine cu ceilalti.

Importanta dezvoltarii inteligentei emotionale

Copiii care isi cunosc si isi inteleg emotiile sunt de obicei mai cooperanti, vor pune in cuvinte ceea ce simt in loc sa foloseasca violenta pentru a se exprima si pe termen lung, au capacitatea de a rezolva posibile conflicte mult mai pasnic. Inteligenta emotionala ii ajuta pe copii, iar apoi pe viitorii adulti:

    sa se inteleaga pe ei insisi si pe ceilalti; sa comunice mai bine; sa gestioneze mai usor emotiile neplacute cu care se confrunta si sa gaseasca mecanisme sanatoase de a le face fata; sa fie mai motivati in conditii de stres; sa dezvolte si sa mentina relatii sociale. Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro

Foto: pixabay.com