12 Iulie 2022 publicat în Copil 2 share-uri

Citeste mai multe despre siclemia la copii, ce reprezinta aceasta afectiune, care sunt cauzele, cum se manifesta si ce implica metodele de diagnostic si tratament.

Ce este siclemia?

Siclemia sau anemia cu celule in secera este o afectiune a sangelui. Se mai numeste si anemie falciforma sau drepanocitoza. Inseamna ca un copil a mostenit gene anormale de la ambii parinti care afecteaza modul in care se formeaza globulele rosii din sange. In loc de forma lor obisnuita de „O”, globulele rosii din sange devin rigide si arata ca o secera sau un „C”. Aceste celule deformate pot bloca vasele de sange, pot provoca durere si pot duce la probleme ale organelor interne.

Majoritatea copiilor cu anemie falciforma vor incepe sa prezinte simptome in primul an, adesea in jurul varstei de 5 luni. Celulele in forma de secera cauzeaza probleme deoarece sunt rigide si lipicioase si blocheaza vasele de sange mici atunci cand se lipesc. Acest lucru afecteaza circulatia normala a sangelui, ceea ce poate duce la durere si leziuni ale organelor. Se descompun mai repede decat globulele rosii normale iar acest lucru poate duce la anemie. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Sursa foto: Victor Josan/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri