Perioada de anteprescolar sau de copil mic (1-3 ani) corespunde ultimei etape a primei copilarii.

Perioada de anteprescolar sau de copil mic (1-3 ani) corespunde ultimei etape a primei copilarii.

Din punct de vedere fizic, se inregistreaza o incetinire a ritmului de crestere in lungime si greutate. De asemenea, se dezvolta perimetrele capului, membrelor, trunchiului si se modifica astfel proportia dintre ele.

Pana in jurul varstei de 2 ani si jumatate se completeaza dentitia de lapte si copilul mic invata sa mearga si sa-si tina echilibrul.

Printre bolile cele mai frecvent intalnite la copiii anteprescolari se numara intoxicatiile, accidente in casa sau pe strada datorate neglijentei parintilor (inec, electrocutare), boli ale tractului respirator, otite, tulburari de comportament etc.

Copilul isi exerseaza vocabularul si incepe sa-l imbogateasca. Propozitiile lui sunt scurte, doar de 2-3 cuvinte, dar el intelege mai mult decat poate vorbi. La 1 an, copiii cunosc cateva cuvinte scurte (mama, tata, papa, caca), dar in jurul varstei de 2 ani, unii copii pot cunoaste in jur de 100-150 de cuvinte. Daca la sfarsitul perioadei de copil mic (dupa 3 ani) nu cunoaste mai mult de 50 de cuvinte, este bine sa consulti un pediatru pentru a vedea daca ceva este in neregula.

In aceasta perioada incepe sa apara curiozitatea si dorinta de a descoperi lucruri noi, incepe perioada intrebarilor de tipul : “ ce e asta?” sau “de ce?”.

Cam in jurul varstei de 1 an si jumatate, copilul mic duce lingura cu mancare la gura, dar aveti nevoie totusi de o babetica pentru ca mai varsa uneori; tot acum micutul invata sa faca la olita.

Pe la 2 ani pot memora si reproduce o melodie simpla, pot dansa sau pot sa bata ritmul melodiei.

Toate acestea datorita faptului ca memoria incepe sa se dezvolte si reprezentarea auditiva devine mai accentuata.

Din cauza unor influente negative, copiii pot deprinde anumite obisnuinte: rosul unghiilor, suptul degetului etc. Aceste obisnuinte negative trebuie inlaturate cat mai repede, impreuna cu cauza lor.
Cand copilasul incepe sa mearga bine in picioarre, trebuie sa ne asiguram ca este in siguranta: inchidem ferestrele, inlaturam obiectele fragile, taioase, cele care se pot descompune, trebuie puse capace de protectie la prize, la apa, gaze. Numai in siguranta putem sa-I permitem micutului sa exploreze diverse obiecte si situatii noi, care sa-I dezvolte intelectul.

Alaturi de igiena, alimentatie, protectie, educatie si dragostea din partea parintilor, un rol extrem de important il are jocul, care contribuie la invatare si dezvoltarea personalitatii copilului.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Școala Încrederii începe o Revoluție în Educație și încurajează românii să spună STOP bullyingului și violenței în școli Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri