An de an, in noaptea de 5 spre 6 Decembrie copiii il asteapta cu emotie si bucurie in suflet pe Mos Nicolae, care aduce cadouri atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.
Desi Mos Craciun se arata copiilor si le cere sa spuna poezioare si cantecele, Mos Nicolae nu se arata niciodata celor mici.

In popor... despre Sfantul Nicolae

Sarbatoarea de Sfantul Nicolae are o insemnatate deosebita in tara noastra, marcand venirea iernii (prima zapada cadea pe 6 Decembrie) si inceputul sarbatorilor de iarna.

Se spune ca venirea oficiala a iernii este de Sf. Nicolae. De ziua lui, Mosul vine pe la geamuri pe un cal alb si isi scutura barba alba- semn ca trebuie sa inceapa ninsoarea (in plus fata de daruri, copiii primesc si bucuria ninsorii si a jocului cu zapada moale).

La noi, in aceasta zi se fac preziceri despre cum va fi vremea in urmatorul an, vraji si farmece, se pun ramuri de pomi fructiferi in apa, si daca ele infloresc pana la venirea Anului Nou, atunci livezile vor fi imbelsugate in anul ce urmeaza.

In unele parti ale tarii, impreuna cu darurile Moul aduce si crengute de brad argintii (suflate cu bronz) pentru a-i avertiza pe copii sa fie cuminti si in noul an.

In transilvania este cunoscut sub numele de “San` Nicoara” .

Se spune ca Sf. Nicolae este al doilea Sfant facut de Dumnezeu si sta la staga Lui, la dreapta fiind Sf. Mihail, primul Sfant al Domnul.


De-a lungul vremurilor, Sf. Nicolae s-a numarat printre cei mai apreciati Sfinti, fiindu-i dedicate biserici din toata lumea si nenumarate icoane.

Insufland celor din jur iubire si intelepciune, este si ocrotitorul familiei, avand rol educativ pentru copiii neastamparati care se mai cumintesc cand aud ca “Se da Mos Nicolae jos din cui!”

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri