Chiar daca au trecut cativa ani de la nasterea copilasului tau, il vezi tot ca pe un bebelus neajutorat si incerci sa amani cat mai mult momentul inscrierii la gradinita, gandindu-te ca nu e suficient de mare pentru a se descurca in colectivitate.
Ofertele educationale in ceea ce priveste gradinitele sunt foarte variate. Astfel ca, luand in calcul si posibilitatile tale financiare, poti alege ceea ce-ti doresti pentru micutul tau.
Gradinitele de stat sunt foarte avantajoase din punct de vedere material, dar nu sunt dotate corespunzator, iar personalul nu este pregatit la cele mai inalte standarde.
Gradinitele particulare au programe atractive in cadrul carora puiutul tau poate sa invete inca de acum o limba straina, sunt dotate excelent, iar personalul este impecabil. Singurul neajuns al acestor gradinite, dar din pacate si cel mai important, este ca sunt costisitoare.
Daca serviciul tau se prelungeste pana tarziu, il poti inscrie pe cel mic la o gradinita cu program prelungit intrele orele 8-17 care sa fie chiar aproape de locul tau de munca. In schimb, daca ai un program relativ lejer la serviciu, poti opta ca gradinita sa fie mai aproape de casa.

Orice fel de gradinita ai alege, trebuie sa fii atenta la anumite detalii:
  • Sa fie dotata corespunzator cu mobilier nou, grupuri sanitare moderne si igienice, sala de mese curata
  • Sa aiba o gama larga de materiale didactice
  • Jucariile din dotare sa fie noi
  • Prezenta permanenta a unui cadru medical pe parcursul programului

Cum faci fata micilor probleme de adaptare?

Inainte de a incepe gradinita, trebuie sa-ti pregatesti micutul din punct de vedere psihologic pentru ceea ce-l asteapta. Explica-i ca il vei duce la gradinita si il vei lasa in grija educatoarei pana vei veni sa-l iei dupa-amiaza sau seara.

Cand il inscrii la gradinita mergi impreuna cu copilul tau. Fa-i cunostinta cu educatoarea, arata-i spatiile de joaca, sala de mese si terenul de sport si lasa-l sa exploreze in voie incaperile pentru a se familiariza.

Vorbeste-i despre ce va face la gradinita: va cunoaste copii si se va juca cu ei, sa invata poezii si cantecele.

Incearca sa-l incurajezi sa fie mai independent si arata-i ca sunt situatii carora le poate face fata.
Daca lacrimile curg siroaie pe fata lui ca nu vrea sa ramana la gradinita, nu te lasa induplecata- de obicei acest lucru se intampla cateva minute, dupa care micutul este distras de joaca si de ceilalti copii si uita de tine.

Cu siguranta nu vei avea timp suficient si rabdare sa te ocupi mereu de copilul tau- trebuie sa te reintorci la slujba si mai ai nevoie si de ceva timp pentru tine. El este acum la varsta la care capacitatea de invatare este extrem de accentuata si trebuie sa profiti din plin de acest lucru, lasandu-l sa descopere si sa cunoasca cat mai multe lucruri alaturi de ceilalti copii.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri