IN ACEST ARTICOL:
Nu lasa sarbatorile sa treaca fara sa-i povestesti copilului tau despre Nasterea Domnului, impodobirea bradului in Ajunul Craciunului, colindele si datinile specifice, dar mai ales despre venirea lui Mos Craciun.

Perioada sarbatorilor de iarna, care debuteaza de Sfantul Nicolae si se termina de Sfantul Ioan, e marcata de traditii si datini la tot pasul. Nu lasa sarbatorile sa treaca fara sa-i povestesti copilului tau despre Nasterea Domnului, impodobirea bradului in Ajunul Craciunului, colindele si datinile specifice, dar mai ales despre venirea lui Mos Craciun.

Universul copilariei este marcat de o aura de mister la care contribuie si povestea lui Mos Craciun.

Imaginea legendara a Mosului s-a cladit pe cea a lui Mos Nicolae, luand nastere din reclama creata pentru compania ce produce bauturi racoritoare, in care mosul aparea ca un batarnel cu barba si parul alb, cu obrajii rosii, costumat intr-o haina rosie pufoasa si avand cizme negre.

Nascut acum cateva sute de ani, Mosul este un batranel care traieste in Laponia impreuna cu sotia sa, Craciunita. El munceste din greu pe tot parcursul anului ajutat de Craciunita, de spiridusi si de renii sai pentru a confectiona si pregati jucariile si darurile pe care le va oferi fiecarui copil din lume in noaptea dinspre 24 spre 25 decembrie, in Ajunul Craciunului.

In Ajun, Mosul ajutat de renii care-i mana sania plina de daruri face inconjurul lumii si intra pe cosurile caselor pentru a aseza la bradul impodobit cadourile meritate; copii ii pot pregati o gustare- un pahar cu lapte si biscuiti langa brad pentru ca Mosul sa-si recapete fortele.

Spre deosebire de Mos Nicolae, Mos Craciun se arata copiilor, ii ia in brate si vorbeste cu ei, cerandu-le sa spuna o poveste, un cantecel sau sa recite o poezioara.

Inainte de venirea lui Mos Craciun, copiii ii scriu scrisori cu ce jucarii si daruri si-ar dori sa primeasca. Mosul primeste scrisorile in Laponia si, in functie de cate boacane si fapte bune a facut fiecare copil pe parcursul anului, decide ce daruri sa primeasca.

Mosul are si un rol educativ, astfel iti inveti copilul sa te asculte si sa fie cuminte “Pentru ca altfel nu mai vine Mosul”.

Renii lui Mos Craciun

Renii sunt animale asemanatoare cerbilor care traiesc in zonele friguroase ale Globului. Ei sunt foarte bine folositi ca animale de povara, de aceea au fost alesi drept ucenicii lui Mos Craciun.

Aceste ajutoare de nadejde ale Mosului sunt niste animale foarte rezistente, care dau si lapte pe deasupra! Se stie bine ca batranelului ii plac foarte mult laptele si prajiturelele.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri