Si tu, ca si multi alti parinti se intreaba: ”Cand e copilul meu pregatit sa ramana singur acasa?”. S-au iscat multe discutii pe aceasta tema si nimeni nu stie care este varsta potrivita: unii zic ca la 5-6 ani, altii zic ca atunci cand merge la scoala, altii sustin ca nu trebuie lasat singur nici la 10 ani.

Fiecare copil se maturizeaza in felul sau si are un variabil simt al responsabilitatii. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti evaluezi copilul si sa decizi in urma unor criterii pe care acesta le indeplineste daca este sau nu pregatit sa stea cateva ore fara supraveghere, daca este responsabil si ascultator.


Decizia de a-ti lasa puiutul singur acasa trebuie luata impreuna cu partenerul de viata si de asmenea, copilul trebuie intrebat daca vrea sa ramana singur acasa, dar nu te baza doar pe reactia lui. Unii copii se vor arata foarte dornici de aceasta experienta, bucurandu-se de increderea acordata, dar mai tarziu se pot speria de responsabilitati si de situatiile ce pot aparea in timpul pe care-l petrec singuri.

Cum stii daca copilul tau este indeajuns de matur pentru a sta singur acasa?

Pentru a ramane singur, un copil trebuie sa fie suficient de matur si responsabil pentru a face fata situatiilor imprevizibile. Inainte de 6 ani, copilul nu are simtul independentei si nu are notiunea de teama si pericol foarte clare in minte, asa ca nu se recomadna sub nicio forma sa fie lasat singur acasa.

Intai de toate, pentru a fi capabil sa stea singur acasa, cel mic trebuie sa stie sa foloseasca telefonul- sa stie sa raspunda la telefon, sa formeze un numar (al tau, al tatalui, numerele de urgenta daca este cazul).

Pentru a stabili daca este pregatit pentru aceasta incercare, ii poti observa atitudinea in diferite situatii si poti observa daca se descurca bine, daca este o persoana responsabila si respecta regulile si daca poti avea incredere in el.

Inainte de a face marele pas, convinge-te ca este capabil sa reproduca si sa inteleaga regulile pe care le discuti cu el despre statul singur in casa.

Cum il pregatesti pentru a sta nesupravegheat?