Dintisorii de lapte nu primesc atentia cuvenita din partea parintilor, in ideea ca ei oricum vor disparea la un moment dat. Dentitia de lapte este extrem de importanta, deoarece cu acesti dintisori copilul incepe sa mestece alimentele, sa vorbeasca clar si sa muste, explorand mediul inconjurator.
Daca apar febra, geata, varsatura, diaree, tulburari ale somnului, acestea nu trebuie puse tot pe seama eruptiei dentare, ci trebuie anuntat imediat medicul pediatru.

Cum ingrijim dintisorii de lapte?

Se stie ca dentitia de lapte este mult mai sensibila decat dentitia permanenta, fiind predispusa frecvent cariilor dentare. Dintisorii si gingiile pot fi sterse inca inainte de varsta la care incepem periajul cu tifon steril imbibat in ceai de musetel sau apa calduta.

De aceea, se recomanda evitarea dulciurilor , inceperea periajului de la 4 luni cu periute speciale, moi si mici si cu pasta de dinti pentru copii. Uneori, stomatologul pentru copii poate recomanda suplimente cu fluor pentru evitarea aparitiei cariilor, deoarece fluorul ajuta la refacerea smaltului atat de sensibil al dintilor de lapte.

Cam la varsta de 2 ani, copilul trebuie sa treaca la un alt model de periuta de dinti, corespunzator varstei, cu manerul mai solid si parul moale si rar.

Ce afecteaza dintisorii?

Antibioticele de tipul tetraciclinelor, administrate atat mamei in timpul sarcinii si la copiii mici, din cauza faptului ca sunt atrase de tesuturile ce contin o mare cantitate de calciu, afecteaza dintii, colorandu-le smaltul in galben.

Unele afectiuni cum sunt tulburarile hormonale (hipotiroidia, tulburari ale metabolismului fosfo- calcic in organism), unele afectiuni cronice, hiperbilirubinemia (cresterea bilirubinei in sange; bilirubina provine din degradarea globulelor rosii) pot determina intarzierea aparitiei dintisorilor si leziuni dentare.

Un articol de Simona Prodanoiu
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri