Cum ingrijim dintisorii de lapte?
Se stie ca dentitia de lapte este mult mai sensibila decat dentitia permanenta, fiind predispusa frecvent cariilor dentare. Dintisorii si gingiile pot fi sterse inca inainte de varsta la care incepem periajul cu tifon steril imbibat in ceai de musetel sau apa calduta.
De aceea, se recomanda evitarea dulciurilor , inceperea periajului de la 4 luni cu periute speciale, moi si mici si cu pasta de dinti pentru copii. Uneori, stomatologul pentru copii poate recomanda suplimente cu fluor pentru evitarea aparitiei cariilor, deoarece fluorul ajuta la refacerea smaltului atat de sensibil al dintilor de lapte.
Cam la varsta de 2 ani, copilul trebuie sa treaca la un alt model de periuta de dinti, corespunzator varstei, cu manerul mai solid si parul moale si rar.
Ce afecteaza dintisorii?
Antibioticele de tipul tetraciclinelor, administrate atat mamei in timpul sarcinii si la copiii mici, din cauza faptului ca sunt atrase de tesuturile ce contin o mare cantitate de calciu, afecteaza dintii, colorandu-le smaltul in galben.
Unele afectiuni cum sunt tulburarile hormonale (hipotiroidia, tulburari ale metabolismului fosfo- calcic in organism), unele afectiuni cronice, hiperbilirubinemia (cresterea bilirubinei in sange; bilirubina provine din degradarea globulelor rosii) pot determina intarzierea aparitiei dintisorilor si leziuni dentare.
Un articol de Simona Prodanoiu
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.