Copilul rasfatat se recunoaste de la distanta: este obraznic, autoritar, indisciplinat, nu are pic de respect, nu asculta de parinti, este nemultumit de ceea ce i se ofera si este extrem de irascibil.
O alta greseala ce poate favoriza aparitia rasfatului este folosirea in cadrul sistemului recompensa- pedeapsa a recompenselor materiale exagerate. Astfel copilul va deveni pretentios, si nu va face lucruri decat daca va sti ca primeste ceva- cererile lui fiind din ce in ce mai mari.

Ce este de facut?

In lupta cu rasfatul trebuie sa depui multa munca, pentru ca tu esti cea care trebuie sa-si schimbe comportamentul fata de copil, chiar daca vrei sa-l vezi cel mai fericit si multumit si te doare sufletul ca micutul tau nu va mai avea tot ceea ce-si doreste.

Poti incepe prin a stabili niste reguli si limite in ceea ce priveste educatia lui, ii poti comunica ceea ce are voie si nu are voie sa faca si de asemenea, instiinteaza-l ca trebuie sa munceasca pentru cadourile pe care le va primi de acum incolo.

Tonul pe care ii vorbesti copilului, chiar daca acesta are un comportament exagerat, trebuie sa se mentina calm si plin de fermitate- nu ii da satisfactia sa te vada ca urli si te enervezi. Nu oscila intre decizii si promisiuni, tine-te de cuvant atunci cand ii spui ca va fi pedepsit si sanctionat.

Atunci cand tipa si urla, bate din picior sa i se indeplineasca poftele, lasa-l in pace, trimite-l in camera sa si spune-i ca discuti cu el numai dupa ce se va calma. Daca se agata de tine, se smiorcaie si te implora, ignora-l, nu te uita in ochii lui si nu-i arata ca-ti pasa. Lasa-l sa planga- se va plictisi cand va vedea ca nu are sorti de izbanda si va veni singur inapoi mai linistit.

Ceea ce nu trebuie sa uiti este ca niciodata sanctiunile nu trebuie sa constea in pedepse corporale, dar atunci cand depaseste limitele il poti pedepsi privandu-l ce o placere sau de atentia ta. Aminteste-i ca nu i se cuvine totul si ca nu va primi nici un lucru decat daca este ascultator si il merita cu adevarat.

Un articol de Simona Prodanoiu
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Leagăn pentru toată copilăria Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri