Ce este de facut?
In lupta cu rasfatul trebuie sa depui multa munca, pentru ca tu esti cea care trebuie sa-si schimbe comportamentul fata de copil, chiar daca vrei sa-l vezi cel mai fericit si multumit si te doare sufletul ca micutul tau nu va mai avea tot ceea ce-si doreste.
Poti incepe prin a stabili niste reguli si limite in ceea ce priveste educatia lui, ii poti comunica ceea ce are voie si nu are voie sa faca si de asemenea, instiinteaza-l ca trebuie sa munceasca pentru cadourile pe care le va primi de acum incolo.
Tonul pe care ii vorbesti copilului, chiar daca acesta are un comportament exagerat, trebuie sa se mentina calm si plin de fermitate- nu ii da satisfactia sa te vada ca urli si te enervezi. Nu oscila intre decizii si promisiuni, tine-te de cuvant atunci cand ii spui ca va fi pedepsit si sanctionat.
Atunci cand tipa si urla, bate din picior sa i se indeplineasca poftele, lasa-l in pace, trimite-l in camera sa si spune-i ca discuti cu el numai dupa ce se va calma. Daca se agata de tine, se smiorcaie si te implora, ignora-l, nu te uita in ochii lui si nu-i arata ca-ti pasa. Lasa-l sa planga- se va plictisi cand va vedea ca nu are sorti de izbanda si va veni singur inapoi mai linistit.
Ceea ce nu trebuie sa uiti este ca niciodata sanctiunile nu trebuie sa constea in pedepse corporale, dar atunci cand depaseste limitele il poti pedepsi privandu-l ce o placere sau de atentia ta. Aminteste-i ca nu i se cuvine totul si ca nu va primi nici un lucru decat daca este ascultator si il merita cu adevarat.
Un articol de Simona Prodanoiu
Unde poți bea apă de la robinet în România? Harta cu locuri care oferă apă potabilă gratuit
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă