1. Daruieste-i ocazii in care sa straluceasca!
Fiecare copil se naste cu un anumit talent. Ii plac jucariile, cartile? Ii place sa deseneze sau sa monteze/ demonteze diverse lucruri?
Straduieste-te sa descoperi cat mai din timp ce-l preocupa pe micut si nu ezita sa-l simulezi. Indeamna-l sa “citeasca” in timp ce mai faceti treaba prin casa. Cumpara-i, inainte de oricare alta jucarie, carti si caiete, creioane colorate, pensule, culori. Ofera-i jucarii care se demnteaza si se asambleaza si lasa-l sa se joace. Daca tu ii impartasesti entuziasmul cand el are o reusita, micutul tau va prinde aripi si-si va dezvolta foarte mult talentele si aptitudinile innascute.
2. Foloseste-ti imaginatia!
Implica-te in jocul lui. Jucati-va de-a v-ati asunselea prin casa sau de-a prinselea prin parc, dar nu uita nici de batrana coarda. Apelati si la cuburi, puzzle, lego etc. Important este sa incerci sa improvizezi cateva reguli simple si clare pentru toti participantii la joc, prin care ii stimulezi dorinta micutului de a-si pune in valoare imaginatia si spiritul de competitie. Micutii se indragostesc destul de repede de plimbarile in aer liber, asa ca-i poti stimula interesul pentru bicicleta sau role. Lectiile organzate: de tenis, dans, inot, actorie etc., nu numai ca ajuta la dezvoltarea armonioasa a partii fizice, dar si modeleaza personalitatea copilului, socializarea si disciplinarea lui. Pentru imaginatie, gandire, putere de concentrare si, nu in ultimul rand, autocontrol, pe la varsta de 5 anisori sahul este foarte bine venit.
3. Asculta-l! Are si el mici “necazuri”
Nu-i da impresia ca il asculti cu jumatate de ureche, ca ceea ce spune nu are importanta pentru tine si mai ales nu-l lasa sa vorbeasca singur pentru ca o sa-l ranesti. Chiar daca acele lucruri le-ai mai auzit de cateva ori, asculta-l, pastreaza aparenta si lasa-l sa creada ca este foarte important ceea ce-ti spune. El o povesteste cu maxima seriozitate. Fa si tu la fel. El simte daca ceea ce spune si crede el este la fel de real si pentru tine. Un moment foarte bun pentru comunicare este seara, la culcare. Acorda-i toata atentia de care are nevoie si nimic nu-l poate face sa nu se considere important.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară