3. Nu-l face de rusine
Evita sa-i faci morala puiului tau de fata cu “lumea straina” pentru ca a mintit. Discutiile jenante si mustrarile au loc in familie, departe de privirile celor din jur. Daca il faci de rusine de fata cu ceilalti, copilul se va simti mai rau, vinovat si incapabil de a te face mandru.
4. Nu-l bombarda cu intrebari
In cazul minciunii, trebuie sa stii cum sa pui problema. Daca incepi sa ii adresezi tot felul de intrebari copilului, il vei zapaci si el va avea tendinta sa spuna minciuni mai degraba decat sa recunoasca adevarul.
5. Nu face promisiuni pe care nu le poti respecta
Nu ii promite niciodata copilului ca nu il vei pedepsi deloc daca recunoaste greseala, ci spune-i asa: “Daca nu spui adevarul vei avea mari probleme”. Daca copilul recunoaste ca a mintit, poti aplica o pedeapsa mai usoara. In orice caz, pedeapsa trebuie respectata pentru ca doar asa copilul va intelege ca minciuna este un comportament neadecvat si trebuie sa plateasca consecintele.
Daca copilul isi recunoaste greseala, evita sa ii mai tii predici, multumeste-i pentru ca a fost corect si lauda-l pentru a-i arata ca acest comportament este cel corespunzator unui copil binecrescut.
Un articol de Simona Prodanoiu
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.