IN ACEST ARTICOL:
L-ai prins pe copilul tau spunandu-ti minciuni si acum esti ingrijorata ca daca nu iei masuri in ceea ce priveste acest prost obicei el va lua amploare? In acest articol vom discuta cateva aspecte ale minciunii la copil si ce anume poti face pentru a combate acest comportament.
O discutie despre minciuna este binevenita. Explica-i micutului ce este minciuna si ca aceasta este un lucru rau. Fa-l sa inteleaga ca nu este bine sa minti si spune-i ca te vei supara mai rau daca te va minti, decat daca iti va spune adevarul, indiferent de boacana facuta, deoarece “greseala recunoscuta este pe jumatate iertata”.

3. Nu-l face de rusine

Evita sa-i faci morala puiului tau de fata cu “lumea straina” pentru ca a mintit. Discutiile jenante si mustrarile au loc in familie, departe de privirile celor din jur. Daca il faci de rusine de fata cu ceilalti, copilul se va simti mai rau, vinovat si incapabil de a te face mandru.

4. Nu-l bombarda cu intrebari

In cazul minciunii, trebuie sa stii cum sa pui problema. Daca incepi sa ii adresezi tot felul de intrebari copilului, il vei zapaci si el va avea tendinta sa spuna minciuni mai degraba decat sa recunoasca adevarul.

5. Nu face promisiuni pe care nu le poti respecta

Nu ii promite niciodata copilului ca nu il vei pedepsi deloc daca recunoaste greseala, ci spune-i asa: “Daca nu spui adevarul vei avea mari probleme”. Daca copilul recunoaste ca a mintit, poti aplica o pedeapsa mai usoara. In orice caz, pedeapsa trebuie respectata pentru ca doar asa copilul va intelege ca minciuna este un comportament neadecvat si trebuie sa plateasca consecintele.

Daca copilul isi recunoaste greseala, evita sa ii mai tii predici, multumeste-i pentru ca a fost corect si lauda-l pentru a-i arata ca acest comportament este cel corespunzator unui copil binecrescut.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri