Putina tachinare intre frati este normala, acestia fiind mereu in competitie pentru dragostea si atentia ta. Dar ce faci cand acest comportament intre frati depaseste limitele?
Putina tachinare intre frati este normala, acestia fiind mereu in competitie pentru dragostea si atentia ta. Dar ce faci cand acest comportament intre frati depaseste limitele?

Pe masura ce creste, copilul isi da seama ca are la dispozitie o “arma” excelenta cu care isi poate chinui fratele sau sora mai mica- prin tachinare si porecle. De cele mai multe ori, fratii se tachineaza dorind sa iti atraga atentia si sa-si demonstreze superioritatea unul fata de celalalt.

Uneori, fratii se poreclesc intre ei prin cuvinte grosolane, care jigensc. Copilul care isi porecleste fratele sau sora doreste sa-i arate acestuia ca nu ii agreeaza prezenta.

Daca unul dintre copiii tai depaseste limitele in ceea ce priveste tachinarile si isi porecleste fratele jignindu-l, trebuie sa intervii. Acest comportament poate determina apritia resentimentelor si a anxietatii si poate contribui la scaderea respectului de sine la copilul care este chinuit de fratele mai mare.

Iata cateva sfaturi pe care le poti folosi pentru a pune capat acestui comportament.

Evalueaza intai comportamentul tau! Gandeste-te bine daca nu cumva tu esti cea care determina copilul nepoliticos sa-si tachineze fratele sau sora. Poate ca iti compari copiii prea mult, incurajand rivalitatea sau poate ca nu aplici regulile corect pentru amandoi, unul din ei fiind favorizat, incurajand astfel gelozia intre frati.

Incearca sa fii impartiala cu copiii tai si sa le oferi amandurora in aceeasi masura atentie, dragoste si afectiune, iar regulile si interdictiile sa se aplice pentru amandoi in mod egal!

Nu iti tachina copilul! De cele mai multe ori, copiii copiaza gesturile si comportamentele din familie, asa ca ar fi bine sa te asiguri ca niciun adult din familie nu tachineaza copiii. Copilul tachinat de un adult este sensibil si sufera, iar ca mod de razbunare isi tachineaza apoi fratele sau sora pentru a arata ca nu este inferior.

Stabileste limite! Poarta o discute cu copilul rautacios si fa-l sa inteleaga ca astfel de comportamente nu sunt premise, mai ales fata de fratele sau sora sa, iar daca tachinarile se vor repeta, va suporta consecintele.

Sanctioneaza copilul care tachineaza! Copilul care nu a respectat interdictia de a-si tachina fratele sau sora trebuie sanctionat. Trimite-l la culcare mai devreme, nu-i mai permite sa se joace la calculator sau sa se uite la televizor, confisca-i banii de buzunar sau nu-i mai permite sa mearga la joaca, pentru a intelege ca un astfel de comportament este neportivit, deoarece ii jigneste pe cei din jur.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri