Odata ce copilul incepe sa-si roada unghiile, acest obicei devine greu de oprit. Devine un tic, copilul baga mana in gura si isi roade unghiile fara sa mai constientizeze acest lucru, iar morala si cicaleala nu mai pot face mare lucru in aceasta privinta, copilul se opreste pe moment, dar mai tarziu, fara sa-si dea seama, se trezeste cu mana in gura.

 

 

Rosul unghiilor este un obicei relativ fecvent intalnit in randul copiilor, dar si al adolescentilor si adultilor. In general copiii nu-si rod unghiile sub varsta de 3 ani, dar numarul copiilor care au acest obicei creste proportional cu varsta, majoritatea fiind scolari.


Psihologii considera ca si cauza numarul 1 a rosului unghiilor stresul. Parerile sunt impartite, unii cred ca acest urat obicei este mostenit genetic, altii considera ca este un obicei invatat.


Unii specialisti considera ca rosul unghiilor este in stransa legatura cu suptul degetului. Se pare ca acest obicei apare cu precadere la copiii care isi sug degetul, dar exista destui copii care isi rod unghiile fara sa isi fi supt vreodata degetul.


Rosul unghiilor este cauzat de stres, este un semn de tensiune si incordare si apare mai frecvent la copiii hiperactivi si agitati, la cei mai sensibili care isi fac griji usor, la cei emotivi care gasesc in rosul unghiilor o alinare atunci cand sunt ascultati la scoala sau sunt pusi in dificultate.


Unele evenimente considerate normale in viata adultului pot fi stresante pentru un copil, cum ar fi: decesul unei persoane apropiate, divortul parintilor, schimbarea locuintei, teama de raspunsurile la scoala, povestile citite la culcare sau vizionarea unui film.


In primul rand trebuie identificate situatiile care determina rosul unghiilor si corectate sau eliminate pe cat posibil, pentru ca numai eliminand cauza se va obtine oprirea comportamentului.


Daca sunt batuti la cap, pedepsiti sau loviti peste mana rarerori copiii se opresc din acest obicei. Asa ca, cel mai bine ar fi sa ai o discutie cu copilul in care sa-i explici ca acest comportament este urat si sa-l intrebi daca nu cumva este de acord sa il ajuti sa renunte la acest obicei.