Sindromul "piciorului plat" la copil nu poate fi diagnosticat de la nastere, caci in primii doi ani de viata ai copilului piciorusul acestuia este mai plat in mod fiziologic, caci nu s-au intarit suficient articulatiile dintre oasele piciorului astfel incat talpa sa prinda curbura caracteristica.

Dupa primii ani de viata diagnosticul este pus numai de medicul pediatru sau ortoped. O prima examinare, pe care copilul o poate face si acasa, consta in mersul pe o podea inchisa la culoare dupa ce talpile copilului au fost umezite. Urma lasata pe podea scoate in evidenta curbura anormala (aplatizata) a boltii piciorului.

De asemenea se observa platfusul pana si dupa incaltaminte, care este deformata (latita) la interior.

Insa examenele de certitudine constau in cele radiologice, tomografice sau RMN.

Cum tratam "piciorul plat"?

In primul rand trebuie sa mentionez ca necorectarea platfusului duce la modificari ale coloanei vertebrale adicaent durerilor incomode resimtite de pacient (atat copil cat si adult). Metodele de tratament cele mai folosite si eficiente constau in:

- exercitii speciale destinate intaririi musculaturii labei piciorului, care se realizeaza sub indicatiile unui medic sau kinetoterapeut

- purtarea de branturi speciale pentru platfus care au o denivelare pe care ar trebui sa se muleze piciorul copilului. Purtand in pantof timp indelungat aceste branturi, piciorul copilului prezinta sanse mari de revenire, mai ales daca interventia se face pana la atingerea varstei de 10 ani.

- mai este posibila si interventia chirurgicala care nu implica mari riscuri si consta in introducerea unei tije in articulatiile piciorului astfel incat acesta sa isi recapete curbura normala. In general se recurge la aceasta metoda cand platfusul este efectul secundar al altei maladii, de obicei cronica (diabet, artrita etc).

Aparatul locomotor al copilului este foarte sensibil in primii ani de viata si necesita o atentie deosebita, de aceea trebuie facut un control la ortoped o data pe an (mai ales pentru evaluarea pozitiei corecte a coloanei la scolari).

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri