Daca pentru adulti efectele adverse ale unor medicamente sunt neglijabile, acestea fiind de uz frecvent, in cazul copilului lucrurile stau altfel. Pentru ca micutul nu are suficient de bine dezvoltate sistemele de metabolizare (situate adesea la nivelul ficatului) si epurare (reprezentate in special de filtrul renal) ca cele ale adultului, riscul ca unele medicamente sa fie toxice si sa afecteze atat ficatul si rinichii, cat si alte organe este mult mai mare.

Atiemeticele (antivomitive)

Copii au adesea stari de greata si chiar perioade in care vomita, insa acestea se pot remite de la sine daca in spatele lor nu exista o afectiune propriu-zisa. De aceea medicii pediatri de multe ori recomanda dieta micutilor, fara a asocia obligatoriu un antiemetic. Aceste medicamente sunt toxice pentru copii avand efecte adverse de la convulsii pana la coma.

Alte medicamente destinate adultilor

O gama larga a medicamentelor des utilizate de adulti sunt de asemenea contraindicate micutilor. Am exemplificat mai sus medicamentele care adesea sunt administrate copiilor datorita lipsei de informare a parintilor. Insa si alte medicamente precum metamizolul (algocalminul), analgeticele de uz curent (ibuprofen - Nurofen, aulin), pastile de slabit, antidiareice, antibiotice etc.

Indicat este sa apelati la un medic pediatru pentru orice simptom pe care copilul il prezinta, doar acesta este in masura sa ofere un tratament edecvat si o supraveghere medicala pe masura.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 22-29 aprilie - Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare! Între 70% și 90% dintre cei care suferă de imunodeficiențe primare sunt încă nediagnosticați Caria dentară – ce este și cum se tratează România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri