Inca de la nastere micutul poate prezenta imunitate fata de anumite boli prin anticorpii pe care ii primeste de la mama. Din pacate insa aceasta imunitate nu este pe termen lung, ea disparand inainte ca micutul sa implineasca un an.

 

 

O serie din bolile frecvente (macar in trecut) la copii si cu efecte deosebit de grave, chiar letale (meningita, poliomielita, tuse convulsiva etc) au fost studiate din punct de vedere epidemiologic si s-au obtinut vaccinuri pentru microorganismul care le produce. O serie din aceste vaccinuri au fost introduse in mod obligatoriu in diverse tari in programul de vaccinare al copiilor. Astfel, micutii incep sa fie vaccinati inca din primul an de viata.

 

Prin aceste vaccinuri se obtine imunizarea impotriva unor boli infectioase si totodata se asigura preventia aparitiei lor in populatie chiar si la persoanele nevaccinate (tocmai pentru ca ceilalti sunt vaccinati si nu fac boala) – scade astfel incidenta bolii pana la eradicarea acesteia.

 

Calendarul vaccinurilor pentru copil

 

Inainte de a prezenta schema de vaccinare vom detalia ce inseamna prescurtarile folosite:
- VPOT - prescurtare de la vaccin polio-oral-trivalent;
- DTP- este o combinatie de trei vaccinuri, D - vaccin antidifteric (impotriva difteriei-vaccinul a facut ca aceasta bola letala sa fie rara azi la noi), T - vaccin antitetanic(impotriva tetanosului), P - vaccin pertusis (impotriva tusei convulsive data de Bordetella pertusis);
- BCG - vaccin impotriva tuberculozei;
- DT- contine doar primele doua componente din vaccinul DTP si se foloseste dupa varsta de 3 ani cand vaccinul antipertusis este contraindicat;
- ROR- e o combinatie de 3 vaccinuri - R-rujeola, O-oreion, R-rubeola.