Multe cupluri isi doresc doi copii, ideal un baiat si o fata. Insa indiferent de sexul acestora, intotdeauna la nasterea celui de-al doilea copil se nasc in sufletul celuilalt sentimente negative, nutresc invidii si gelozii. Este foarte importanta atitudinea parintilor in aceasta situatie si de asemenea trebuie sa indrume copilul cel mare sa ia o atitudine corecta fata de bebelus dar si fata de parinti.

Multe cupluri isi doresc doi copii, ideal un baiat si o fata. Insa indiferent de sexul acestora, intotdeauna la nasterea celui de-al doilea copil se cuibaresc in sufletul celuilalt sentimente negative, nutresc invidii si gelozii. Este foarte importanta atitudinea parintilor in aceasta situatie si de asemenea trebuie sa indrume copilul cel mare sa ia o atitudine corecta fata de bebelus dar si fata de parinti.

Gelozia fratelui mai mare

Copilul mai mare se va simti afectat de faptul ca nu ii mai este acordata lui toata atentia, ca musafirii se opresc intai la patutul celui mic, ca mami nu mai sta atat timp langa el ci il ingrijeste mai mult pe bebe, ca micutul este mai dragalas si starneste mai multe zambete si interes etc. Pus in fata acestei situatii, copilul poate lua atitudini diferite: fie una regresiva in care incearca sa se asemenea bebelusului pentru a primi si el o astfel de atentie, asadar incepe sa planga noaptea, face pipi pe el sau vrea si el sa bea din biberon. O alta atitudine ste cea a adultului, astfel bebelusul devine o responsabilitate si pentru fratele cel mare, insa in aceasta situatie copilul uita sa isi rezerve timpul sau personal pentru activitatile ce i se cuvin la varsta lui. Atitudinea corecta este cea de mijloc, cea de... frate mai mare. Insa parintii joaca un rol primordial in atitudinea pe care o va lua fratiorul mai mare, mai ales mama.

Asteptarile mamei si pregatirea copilului pentru venirea unui fratior

Mama trebuie sa fie pregatita pentru orice comportament al viitorului copil, astfel acesta dupa nastere poate fi mai cuminte sau mai nazdravan decat primul. De asemenea trebuie sa ii prezinte copilului ca venirea pe lume a unui fratior este un prilej de bucurie si trebuie sa il informeze deja cu privire la toata atentia de care bebelusul va avea nevoie, de faptul ca este fragil si necesita multa ingrijire, la fel cum i s-a acordat si lui cand era in scutecele, insa el nu-si mai aduce aminte pentru ca era prea mititel.

Cum sa imparti timpul

Va trebui sa ii explici primului copil ca el este mai mare si de la el deja ai alte asteptari si pretentii. De la el te astepti sa picteze frumos, sa invete o poezie, sa fie oarecum independent, nu legat de “fusta mamei”. Astfel, in timp ce tu il hranesti pe bebe sau ii soptesti ca sa adoarma, fratele cel mare s-ar putea simti neglijat. Pentru a nu ajunge in aceasta situatie il poti chema sa te ajute sa il hranesti pe bebe cu lingurita sau sa-i citeasca o poveste pana adoarme ori sa realizeze o pictura in tot acest timp. Nu uita ca la final sa il feliciti pentru buna executare a responsabilitatii care i s-a dat sau pentru frumoasa pictura realizata.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri