Alergiile alimentare la copii sunt destul de frecvente aparand la doi copii din patru. In cele mai multe cazuri acestea dispar pana la maturitate, dar exista si situatii cand persista toata viata. Dezvoltarea alergiilor alimentare nu tine cont de varsta, putand sa apara la bebelus sau la persoanele adulte.

 

Care sunt cauzele alergiilor alimentare?

 

 

Aceste substante care devin antigene, alergene pentru organism, sunt de cele mai multe ori proteine, astfel ca am putea spune ca cele mai implicate alimente in producerea alergiilor sunt reprezentate de carne si oua. Sunt si alte alimente care produc alergii, cele mai importante fiind: lapte de vaca, oua, cereale, alune, alte tipuri de nuci, soia, peste si fructe de mare.

 

Cum se manifesta alergiile alimentare?

 

De multe ori alergia alimentara este confundata cu intoleranta la anumite alimente. Insa in cazul intolerantei nu este implicat sistemul imunitar, organismul nu accepta un aliment in cazul intolerantei si raspunde prin manifestari digestive, insa in cazul alergiilor este implicat sistemul imunitar cu declansarea de procese inflamatorii care pot produce edeme ale unor organe implicate in functiile vitale, cum ar fi edemul anumitor segmente din tractul respirator, ceea de duce la asfixia copilului si chiar moarte (edemul glotic, al limbii etc.).