Copiii sufera uneori de tulburari de tranzit, find mai sensibili la factorii nocivi din mediu, ca alimentatia sau bauturile infectate. Una din cele mai intalnite tulbrari de tranzit la copil este reprezentata de diaree.

 

 

Care sunt cauzele diareei?

 

Cel mai frecvent in aparitia diareei sunt implicate infectiile intestinale, de la cele alimentare bacteriene culminand cu cele virale, parazitare sau chiar infectii ori patologii intestinale. La copilul mic, sub un an, diareea poate fi data de infectiile parazitare prin hrana incorect depozitata, spalata si preparata sau chiar prin laptele incorect fiert administrat copilului. Daca este alaptat la san, trebuie sa identificati cauzele care au dus la tulbrarea de tranzit a micutului.

 

La copilul mare cauza este adesea infectioasa, copilul fie a mancat alimente nespalate sau nu s-a spalat pe maini inainte de a manca, a fost lasat in preajma animalelor de curte sau a baut apa netratata, nefiltrata sau nefiarta. Nu se recomanda sa consumati apa de la robinet si nici apa de fantana decat daca aceasta prezinta un filtru.

 

Cum poate fi prevenita diareea?

 

Daca alaptati copilul, igiena trebuie sa fie una stricta, la fel si in cazul in care micutul bea cu tetina. Aceasta se foloseste exact conform instructiunilor pentru a se evita infectarea. Daca micutul consuma lapte, atunci acesta se va fierbe pentru a preveni orice infectie.

 

Ca regula generala laptele trebuie fiert daca nu este pasteurizat, caci poate contine diverse bacterii (de exemplu tuberculoza), dar si paraziti (cu precadere limbricul).