In jurul varstei de 2-3 ani, dupa capacitatile de vorbire ale fiecarui copil, micutii incep sa-si exprime curiozitatile si nelamuririle prin intrebari, gasind in felul acesta accesul direct spre aflarea multor necunoscute parintii care trebuie sa le raspunda, acestia reprezentand pentru copii cea mai mare si sigura sursa de informatie.

In jurul varstei de 2-3 ani, dupa capacitatile de vorbire ale fiecarui copil, micutii incep sa-si exprime curiozitatile si nelamuririle prin intrebari, gasind in felul acesta accesul direct spre aflarea multor necunoscute – parintii care trebuie sa le raspunda, acestia reprezentand pentru copii cea mai mare si sigura sursa de informatie.

Copiii vor sa afle sensul lucurilor si pentru ca de la aceasta varsta incep sa inteleaga si sa foloseasca tot mai mult cvintele, vor considera ca acestea reprezinta o noua uneallta de explorare a vietii.

Varsta “De ce?”-urilor

Cele mai frecvente intrebari pe care copiii le pun foarte frecvent la aceasta varsta sunt “Ce este?”, “Ce inseamna?”, “De ce?”. Pentru adult este destul de greu sa raspunda unei cascade de intrebari care uneori se repeta ca un disc stricat “Da’ de ce asa, dar de ce nu se poate, dar de ce etc”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților

Este varsta cand parintele prezinta o mare importanta in evolutia copilului, caci prin repezirea acestuia si refuzul de a raspunde intrebarilor micutului pot determina modificari comportamentale ale copilului care se pot prelungi inclusiv in viata adulta. Copilul invata acum sa interactioneze prin cuvinte, iar reprimarea initiativei lui duce la inchiderea in sine si la timiditate.

Deasemenea tot in aceasta perioada copiii pun si unele intrebari teribil de dificile sau indiscrete, parintii putand crea prin raspunsuri prea deviate de la adevar o imagine distorsionata a lumii in mintea copilului. De aceea parintele trebuie sa incerce sa ii dea raspunsuri copilului cat mai aproape de adevar si sa aiba rabdarea de a-i explica, pe intelesul micutului, cum stau lucrurile.

Tot in aceasta perioada copilul invata cand trebuie sa asculte... sau ar trebui sa invete. Evident de acest fapt tot parintele este responsabil. Trebuie sa invatati copilul cand poate pune intrebari si cand nu si deasemenea sa va lase sa finalizati raspunsul fara a pune o noua intrebare in timp ce voi vorbiti. Spre exemplu spuneti-i ca daca va mai intrerupe nu mai primeste raspunsul sau ca nu-i frumos sa intrerupa. Deasemenea un alt exemplu ar fi sa ii spuneti sa revina cu o intrebare caci nu-i frumos sa intervina atunci cand voi conversati cu o alta persoana, insistand cu intrebarea sa.

EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari

Raspunsul la intrebarile copilului precum si invatarea micutului despre arta ascultarii il vor ajuta pe acesta in formarea sigurantei de sine, in dezvoltarea capacitatilor de cunoastere si comunicare precum si in formarea unui echilibru interior.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri