Totul despre pubertatea la baieti

12:03, 24 Martie 2010 publicat în Copil

Dezvoltarea pubertatii la baieti este diferita de cea a fetitelor, astfel ca parintii trebuie sa aiba in vedere alte variabile. Dezvoltarea organelor genitale la baieti incepe inca din viata intrauterina si la fel se intampla si in cazul fetitelor.

Pubertatea precoce

Se considera pubertate precoce cand semnele acesteia apar mai devreme de 8 ani. Pubertatea precoce duce la o crestere a baiatului in inaltime inaintea celorlati baiati de varsta lui, urmand apoi sa stagneze in crestere pentru ca organismul nu a ajuns la maximul sau potential atunci cand pubertatea a inceput. Astfel ca baietii cu pubertate precoce sunt mai scunzi.

Citeste si:
Drumul către tine trebuie să fie pavat cu multă grijă și dragoste....
Drumul către tine trebuie să...

De asemenea pubertatea precoce poate ascunde unele patologii, dar se intampla sa apara si din cauze ereditare. In general insa aparitita precoce a semnelor pubertate indica o afectiune hormonala fie primara, la nivelul testiculelor, fie secundara, la nivelul celorlate glande din corp care participa in dezvoltarea sexualitatii prin hormoni specifici, cum ar fi suprarenalele sau hipofiza. In cele mai multe din cazurile de pubertate precoce sunt afectate aceste glande.

Pubertatea tardiva

Citeste si:
Cercetările științifice confirmă: 'Femeile au evoluat pentru a fi...
Cercetările științifice...

Pubertatea tardiva implica mai putine riscuri decat cea precoce, fiind adesea ereditara atunci cand apare (sunt rari baietii cu pubertate precoce). Baietii sunt afectati insa social datorita glumelor care se fac pe seama lor de catre baietii care au deja un corp matur. De aceea baiatul trebuie sustinut si moral de catre parinti. Se considera pubertate tardiva atunci cand dezvoltarea testiculelor nu a inceput pana la varsta de 14 ani.

Exista insa si patologii care dau pubertatea tardiva, cum ar fi:
- cauze primare, prin insuficienta testiculara;
- cauze secundare, afectiuni care apar la nivelul glandelor de control hipofiza sau chiar suprarenale.
- diabet;
- boli intestinale inflamatorii idiopatice;
- fibroza chistica;
- boli renale etc.

IMPORTANT: se recomanda consultul medicului specialist atunci cand sunt sesizate primele semene ale pubertatii.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri