Sunt copilasi care nu au trecut prin experienta bolilor copilariei, insa altii s-au contiaminat chiar cu toate. Daca puiului tau ii apar bubite, este foarte posibil sa aiba una din bolile eruptive ale copilariei, asadar te invitam sa citesti mai jos principalele caracteristici ale acestei boli pentru a le putea identifica timpuriu daca va fi cazul.

Tratamentul: copilul se izoleaza la domiciliu, doar in cazuri severe este spitalizat. I se dau antitermice pe baza de paracetamol, in niciun caz aspirina. I se vor administra multe lichide, i se recomanda odihna la pat si parintele va ingriji des si cu grija mucoasele copilului (bucala, oculara, urechile, dupa indicatiile medicului pediatru). Copilul se izoleaza 7 zile.

Vaccinarea: vaccin antirujeolic este obligatoriu la 12-15 luni si la 4-6 ani. Bebelusul pana la 6 luni este aparat de anticorpii mamei care a facut boala. Daca mama nu a facut boala, teoretic ar trebui vaccinata cu un an inainte de conceperea copilului.

Scarlatina

Scarlatina este o boala eruptiva a copilariei cauzata de streptococul beta-hemolitic de grup A. Afecteaza frecvent copiii intre 3 si 9 ani, in lunile de toamna si iarna.

Simptome: in general scarlatina debuteaza cu febra mare si frison, dureri in gat si varsaturi. Copilul este agitat si refuza sa manance din cauza durerii suparatoare din gat. Apare apoi rapid o eruptie pe tot corpul, mai putin pe fata, sub forma unor bubite mici si reliefate, asemanatoare unor gamalii de ac. In jurul gurii si a narilor copilul prezinta paloare care contrasteaza cu roseata obrajilor, iar limba micutului este incarcata si apoi devine zmeurie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie. România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Eruptia dispare apoi treptat si este urmata de semnul caracteristic scarlatinei: descuamarea intensa a pielii.

Tratamentul: scarlatina necesita chemarea rapida a medicului si instalarea cat mai rapida a tratamentului. I se va da copilului penicilina timp de 10 zile, iar daca este alergic la peniciline i se va administra un tratament adecvat. Copilul trebuie izolat peste 7 zile.

Rubeola

Rubeola este o boala eruptiva care debuteaza cu o febra usoara, apoi aparitia unei eruptii sub forma unor pete rozalii in jurul gurii, la nivelul trunchiului si la radacina membrelor (unde se unesc cu trunchiul). Apar aici si dureri articulare iar ganglionii cervicali isi maresc volumul (cei de la nivelul gatului).

Atentie: boala poate trece neobservata, nefiind grava pentru copil, dar pentru femeia gravida da! Copilul nu trebuie lasat in prezenta unei femei gravide. Boala este puternic teratogena (cauzeaza malformatii congenitale incompatibile cu viata), iar in caz de suspiciune se dozeaza femeia gravida cu anticorpi IgM.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri