Banii reprezinta o problema, chiar si atunci cand vorbim despre copii. Si aceasta pentru ca parintii nu ii pot supraveghea in permanenta, poate ca pachetul dat de acasa este insuficient necesitatilor copilului si asa mai departe. Astfel apar intrebari care necesita un raspuns adecvat: cum educam copilul in raport cu banii, i se dau sau nu bani de buzunar, daca da – cati, incepand de la ce varsta, cu ce scop i se dau copilului banii etc.

 

 

Ce rol au banii in dezvoltarea copilului?

 

Acestia pot avea rol pozitiv sau negativ, in functie de cum este abordata problema. Daca este alintat atunci probabil nu va intelege diferenta intre valoarea lucrurilor si pretul lor. Dar exista cativa pasi prin care copilul poate fi “informat” in ceea ce priveste acest domeniu al banilor.

 

Uneori, copii sunt certati ca au cheltuit prea mult sau au cumparat un obicect care nu le era tocmai util. Insa oare vina chiar la ei este? Nu cumva vina apartine parintilor?

 

Un pas simplu si foarte important pentru a invata copilul valoraea banilor, cum sa-i gestioneze si mai ales cum sa aleaga acele obiecte sau bunuri care ii sunt cu adevarat necesare consta in a-l lua cu voi la cumparaturi. Unii parinti evita sa faca acest gest gandind ca poate micutul va plange dupa un obiect sau ii va incurca si nu se vor putea concentra la cumparaturi sau din orice alt motiv.

 

Este cosntructiv sa mergeti cu copilul la cumparaturi inca de cand este mic. Initial, pentru a nu fi asaltat de foarte multe atractii, puteti merge cu el intr-un magazin alimentar. Aici nu sunt jucariii, ci doar dulciuri unde va trebui sa il potoliti. Mai tarziu mergeti cu copilul in magazine mai mari, cereti-i parerea cu privire la achizitionarea unor produse pentru uzul sau personal, in felul acesta il veti invata sa acorde mai multa atentie si igienei: periuta de dinti preferata, sapunul favorit, alegerea hainutelor care ii plac si lui si asa mai departe.