Centrul FOCUS ne ofera mai multe indrumari cu privire la ce trebuie sa facem pentru a avea mai mare grija de cei mici. Si, mai ales pe timp de vara cand activitatile lor sunt mult diferite si cand exista riscul de a-i pierde de sub supraveghere, iata ce ar trebui sa stim:

 

In acesasta perioada, copiii sunt mai mult timp acasa si de multe ori fara supravegherea unui adult. Copiii merg in vacante cu sau fara dumneavoastra.

 

FOCUS va recomanda sa alocati 2 minute pentru siguranta lor in
perioada estivala, trecand in revista urmatoarele sfaturi:

Discutati din nou cu copiii dumnevoastra regulile cu privire la ce au voie sa faca si ce sa nu faca in zona/cartierul in care locuiesc, in cazul in care nu sunteti prezent, in special in ceea ce priveste vizitele in casele altor persoane.

• Asigurati-va ca stiu sa isi spuna numele complet, adresa si numarul de telefon;
• Asigurati-va ca stiu sa foloseasca telefonul;
• Asigurati-va ca stiu ce sa faca in caz de urgenta si ca stiu sa va gaseasca folosind telefonul mobil;
• Este indicat ca cel mic sa poata suna/merge la un vecin de incredere in cazul in care ii este frica, se simte amenintat sau are o urgenta;

 

Invatati copilul sa tina usa casei inchisa, sa nu o deschida sau sa vorbeasca cu necunoscuti care suna la usa, in timp ce sunt singuri acasa.

• In cazul in care ati rugat o cunostinta sa treaca sa verifice copilul, asigurati-va ca acesta se simte in siguranta cu persoana respectiva;
• Asigurati-va ca nu va spune nici unei persoane care suna la telefon ca este singur acasa;


Nu va lasati copiii nesupravegheati la Mall-uri, cinematografe, parcuri de distractie, spatii de joaca sau parcuri - acestea nu sunt locuri in care copii dumneavoastra sunt in siguranta.