Responsabila pentru intolerant la gluten este boala celiaca ce apare tocmai prin consumul de gluten.

 

 

Glutenul este prezent in faina unor cereale precum grau, ovaz, orz iar produsele care au la baza faina sunt cele care prezinta intoleranta digestiva si declanseaza boala. Mecanismul prin care se produce aceasta afectiune nu este bine cunoscut, se banuieste ca este o boala cu mecanism imun, dar a fost demonstrata si o componenta genetica.

 

Astfel ca daca cineva din familie are boala celica, sansele sunt de 5 - 15 % ca si tu sa ai aceasta afectiune. Oamenii de stiinta sunt de parere ca boala are o istorie indelungata si cred ca ea s-ar datora schimbarii regimului alimentar al omului prin trecerea la consumul de carne si renuntarea la produsele vegetale.”

 

Ce alimente ii puteti oferi copilului sau altor membrii ai familiei daca au intolerant la gluten?

 

Cele mai recomandate alimente privint valoarea lor nutritive dar si efectele benefice asupra sanatatii sunt:


- Fructele – consumul de fructe proaspete le va asigura micutilor o sursa sanatoasa de glucide, evitand cerealele la care au intolerant si mai ales dulciurile din comert care nu sunt indicate sanatatii copilului;


- Legumele proaspete au si ele un continut ridicat de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, putand reprezenta o gustare delicioasa pentru copii. O salata de rosii cu cateva feluri de branza pentru gust (branzica de oaie, telemea si cascaval) cu zarzavat, ceapa si putin piper reprezinta o alternative ideala in locul mezelurilor de exemplu. Puteti asorta carne preparata la gratar sau la cuptor;


- Lactatele reprezinta o sursa de calciu si proteine pentru micuti. Lactatele pot fi bune la micul dejun, de exemplu cu miere sau fructe (iaurt, branzica) sau pe parcursul zilei.